UPDATE: 139 de secții de vot vor fi deschise în străinătate la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Anterior se propunea deschiderea a 202 secții de vot. Decizia a fost luată astăzi la ședința Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Vedeți aici cum au fost repartizate secțiile de votare.

Potrivit hotărârii aprobate de CEC, decizia a fost luată în conformitate cu prevederile legislației electorale, cu avizul prealabil al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Astfel, secțiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, dar și în alte localități, în baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, a datelor de pe urma înregistrării prealabile, precum și pe baza informațiilor obținute de către MAEIE de la autoritățile competente ale țărilor de reședință a cetățenilor Republicii Moldova privind numărul acestora și locul aflării acestora.

Potrivit hotărârii CEC, consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău nr. 1, în comun cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, vor constitui secțiile de votare și birourile electorale ale acestora.

Pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, CEC a constituit 42 secții de votare.

Ministerul Afacerilor Interne, în baza atribuțiilor ce îi revin conform prevederilor Codului electoral, va întreprinde toate măsurile necesare privind menținerea ordinii publice în localitățile unde își au sediul secțiile de votare enumerate în anexa la prezenta hotărâre. În scopul garantării securității procesului de votare la secțiile de votare din localitățile aflate în Zona de Securitate, CEC face apel către observatorii naționali, internaționali şi Comisia Unificată de Control în vederea monitorizării desfășurării pașnice a procesului electoral în cadrul secțiilor de votare menționate.

În contextul deciziilor luate în cadrul ședinței de astăzi, CEC face apel către toate instituțiile abilitate să monitorizeze procesul electoral (misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova, organizațiile naționale și internaționale de profil și concurenții electorali) să uzeze de dreptul prevăzut de legislația electorală și să înregistreze observatori pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. În cazul depistării anumitor încălcări, acestea pot fi aduse la cunoștința Comisiei, în baza constatărilor probate și argumentate.

CEC s-a întrunit sâmbătă, 26 septembrie, în ședință pentru a examina două subiecte cu privire la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Unul ține de constituirea secțiilor de votare în străinătate iar altul ține de organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni. Mai exact se va decide numărul și amplasarea acestora.

L-am contactat telefonic pe președintele CEC Dorin Cimil pentru a afla de ce anume astăzi, în zi de sâmbătă, are loc ședința. Ultimul a spus că planul calendaristic prevede că până pe 26 septembrie inclusiv, membrii CEC pot decide numărul și locul amplasării secțiilor de votare în străinătate.

Amintim că președintele CEC, Dorin Cimil și secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, au plecat într-o vizită oficială la Strasbourg, acum patru zile.

Dorin Cimil și Maxim Lebedinschi urmau să se întâlnească cu directorul general pentru Programe al Consiliului Europei, secretarul adjunct al Comisiei de la Veneția, șeful Direcției alegeri și partide politice din secretariatul Comisiei de la Veneția. Vizita celor doi a durat două zile.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!