Odată cu începerea noului an școlar, elevii s-au ales nu doar cu rechizite școlare și manuale. Aceștia sunt obligați să poarte cu ei și masca de protecție. Deși majoritatea părinților nu privesc asta cu ochi buni, medicii afirmă că măștile reduc riscul infectării și ne ajută să ne ferim, inclusiv de persoanele asimptomatice. Ca să le fie mai ușor, dar și plăcut micuților, producătorii autohtoni s-au pus pe treabă. Au lansat o linie de măști de protecție de diferite culori și imprimeuri destinate copiilor, pentru a-i  motiva să le folosească cu strictețe.

LIVIA BOGONOVSCHI, PEDIATRĂ: „La fel cum este esențial și cum noi, ca și părinți, ne convingem copilul că trebuie să stea în scaunul de mașină, să fie cu centura de siguranță pusă, la fel putem să-i convingem și despre importanța măștilor, dacă le explicăm, dacă avem răbdare, dacă suntem consecvenți cu ei”.

Mai mult, specialiștii în domeniu afirmă că uzul măștii de protecție nu provoacă deficiențe respiratorii și nu afectează sănătatea copiilor.

LIVIA BOGONOVSCHI, PEDIATRĂ: „În presă au apărut diferite revolte, precum ca i-ar veni copilului mai dificil să respire, dacă îmi permiteți, acesta este un pulsoximetru și cu el noi de obicei măsurăm saturația cu oxigen. Și saturația cu oxigen nu suferă, evident că un pic mai dificil poate pe alocuri le vine să respire, de asta în condiții de efort fizic nu se recomandă purtarea măștilor, dar în condiții obișnuite, ea nu este afectată”.

Unicul impediment pe care îl provoacă purtarea măștii este contactul emoțional dintre elevi și pedagog.

LIVIA BOGONOVSCHI, PEDIATRĂ: „Mai ales vorbim de copiii care sunt mici, la grădiniță, chiar și copiii din clasele primare, pentru ei e important să vadă mimica profesorului, educatorului, i-a zâmbit, nu i-a zâmbit, a procedat corect, nu a procedat corect”.

Pentru a motiva copiii să poarte mască, producătorii autohtoni și-au pus creativitatea la bătaie și au început să coase măști pentru copii, de diferite mărimi și culori.

DIANA BARBAS, DEPARTAMENT, VÂNZĂRI ONLINE, COMPANIE DE TEXTILE: „Le pot asorta la diferite ținute, așa cum le place lor. Sunt roz, verzi, pastelate, mai închise la culoare, pentru băieței, pentru fete”.

Specialiștii afirmă că măștile medicinale ar fi contraindicate copiilor și că o alternativă pentru acestea ar fi măștile confecționate din țesături naturale.

NICOLETA DODON, REPORTERĂ TV8: „Pentru a fi pe potriva copiilor, măștile sunt confecționate din 2 straturi de bumbac natural, respectând forma anatomică a nasului și a bărbiei. Accesoriile absolut necesare pe timp de pandemie sunt prevăzute cu elastic care nu provoacă dureri, astfel asigurând confortul maxim al copiilor”.

Mai mult, compania a primit comenzi și din partea școlilor. Acestea sunt reutilizabile și pot fi și personalizate. În medie, o mască ajunge la prețul de 20 de lei.

DIANA BARBAS, DEPARTAMENT, VÂNZĂRI ONLINE, COMPANIE DE TEXTILE: „De la vremea când s-a început școala, am primit comenzi și pentru școlari, comenzi de la profesorii și diriginții de clase, dacă nu sunt diriginții, sunt părinții, care se adună și se adresează la noi, pentru a le face tuturor din clasă măști personalizate, și cu logo, și cu nume, cu tot ce este necesar”.

Administrațiile instituțiilor de învățământ ne-au mărturisit că nu toți copiii rezistă cu masca pe față în timpul orelor, așa că o soluție rămâne păstrarea distanței sociale între elevii din clasă.

ANNA GURULEA, DIRECTOARE, GIMNAZIUL NR. 31: „Avem copii, care categoric nu vor să pună masca la lecții, motivează diverse motive, precum insuficiență respiratorie sau nas înfundat și așa mai departe. Dar avem copii care deja pentru ei a devenit o obișnuință să poarte mască. -Dar în contextul în care copilul nu poartă mască, se respectă distanța socială între elevi? – Absolut. Absolut, cu distanța socială se respectă”.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă copiilor, începând cu vârsta de 6 ani, să poarte masca de protecție în spațiile închise și aglomerate, iar copiilor cu vârste de peste 12 ani, să poarte masca în aceleași condiții ca și adulții, în special atunci când nu pot menține distanța fizică de cel puțin un metru față de alte persoane și există o transmisie pe scară largă în zonă.

REPORTER: NICOLETA DODON

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!