/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Șapte centre de plasament din țară au beneficiat de calculatoare donate de UE. Zeci de copii au de pe ce învăța online

27 septembrie 2020, ora 07:13

Printre cei 30 de mii de elevi, care în pandemie nu au putut participa la lecții online pentru că nu au computere sunt și copiii care își duc traiul la centrele de plasament din țară. Fac parte din familii vulnerabile, acolo unde banii se duc pe strictul necesar, precum mâncare sau haine. Nici la centrele unde locuiesc nu dispun de tehnică de calcul, tot din cauza că nu sunt bani. Însă, le-a întins o mână de ajutor o fundație europeană.

Deja de opt ani Victor trăiește în Centrul de Plasament din Hâncești, unde a venit după ce familia sa a ajuns într-o situație complicată. Băiatul vrea să devină jurnalist, însă acest lucru e aproape imposibil fără un calculator modern, de unde ar putea afla informații actuale. Și mai greu i-a fost primăvara, când lecțiile s-au mutat în spațiul virtual.

ICTOR MUNTEANU, ELEV ÎN CLASA A VIII-A:  „Nu am avut calculatoare, telefoane și era dificil. Mai multe persoane la un telefon și așa ne rânduiam până seara târziu”.

Centrul dispune de patru calculatoare vechi, dintre care două s-au stricat.

„Unul deja este dat la rebut, acesta sperăm să-i dăm viață din nou”.

Așă că elevii se îmbulzeau la cele două calculatoare funcționale, iar unii făceau cozi la câteva telefoane aduse de directoare.

„Cam greu era… Câte oleacă noi, câte oleacă altă clasă se ducea la calculator”.

„Prima săptămână… Întrebam ce să facem, nu știam de la început”.

„Noi cu 18 copii chiar nu făceam față, era foarte dificil”.

Recent, însă, rugămințile copiilor au fost auzite. În ajutorul lor a venit fundația elvețiană Pestalozzi, care a donat patru laptopuri și un set de echipament audio centrului de plasament. Atunci, pentru prima dată copiii au aflat ce înseamnă o lecție interactivă.

„Astăzi noi vom vorbi despre familie. Sunt Rodica. Fiul meu cântă la acordeon”.

Pentru că liceul din Hâncești, unde învață Ana, a fost plasat în carantină, laptopurile sunt foarte prețuite acum. Datorită lor, fata poate asista la lecțiile online fără a-l ceda altui copil.

ANA TIMONOV, ELEVĂ ÎN CLASA A VI-A: „Sunt doar câțiva profesori bolnavi și copii. Vreau să văd și colegii și profesorii, ca ei să-mi explice”.

S-a redus și timpul aflării în biblioteacă. La un click distanță, copiii află tot de ce au nevoie.

„Ne ajută cu multă informație, ne dau răspunsuri exacte. Nu este greu să căutăm”.

„Rezultatele desigur își spun cuvântul când copiii se duc pregătiți de lecții”.

Dacă până nu demult copiii de la centru puteau fi discriminați pentru că nu au laptopuri, acum lucrurile s-au schimbat.

LARISA DRAGOMIR, DIRECTOAREA CENTRULUI DE PLASAMENT „BRÂNDUȘA”: „Un pic erau mai reținuți, mai modești, și ceilalți credeau că nu sunt ca ei, de aceea nici nu prea erau văzuți de profesori, nici de colegi. Acum stima de sine și curaj au prins”.

Cu ajutorul organizației europene, alte șase tablete au fost donate și în câteva școli din orașul Hâncești.

NATALIA BALTĂ, FUNDAȚIA PESTALOZZI, ELVEȚIA: „Datorită suportului oferit de Fundația pentru copii „Pestalozzi” din Elveția, în prezent, beneficiază de tehnică de calcul 20 instituții de învățământ și șapte centre de plasament. În total, au fost oferite 74 de tablete pentru elevii care provin din familii numeroase, cinci laptopuri și cinci seturi de echipament audio”.

Reporter: Diana Popa

Imagine: Roman Bahnă

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram