/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Deși sunt cu moralul la pământ, artiștii Filarmonicii Naționale au reluat astăzi repetițiile

missing
28 septembrie 2020, ora 21:00

Deși sunt cu moralul la pământ, fiindcă au rămas practic fără casă, artiștii Filarmonicii Naționale demonstrează că viața continuă. Cu speranța că vor mai reveni pe scena făcută scrum, astăzi aceștia și-au reluat repetițiile pentru un concert, care urmează să aibă loc în doar câteva zile. Între timp, experții au început evaluarea stării în care se află clădirea după incendiu. Pronosticurile, însă, nu sunt deloc îmbucurătoare. Cel mai probabil, o parte va fi demolată.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „În doar trei zile, artiștii Filarmonicii au de susținut un concert la Palatul Național. Așa că toate repetițiile și pregătirile au loc în regim alert, aproape că fără pauze. Aceștia spun că și așa au pierdut mult timp din cauza incendiului.”

Vioara Vioricăi sună mai trist, după incendiul devastator de la Filarmonica Națională. Instrumentista spune că a găsit cu greu puteri să vină astăzi din nou la repetiții.

VIORICA AGAFIȚA, ARTISTĂ ÎN ORCHESTRA SIMFONICĂ: „Câteva zile am fost foarte tristă, am plâns foarte mult, dar sperăm în Dumnezeu, să fie mai bine. Eu cred într-o minune, cred că putem renaște din cenușă.”

Cu moralul la pământ i-am găsit și pe ceilalți membri ai orchestrei simfonice.

„Nu avem clasele unde ne-am obișnuit să studiem, acustica nu e cum ar trebui să fie.”

„Am rămas orfani. Sper să ne întoarcem cândva la locul nostru.”

MIHAIL AGAFIȚA, PRIM-DIRIJOR: „Bineînțeles că sunt demoralizați, un pic derutați, dar noi, cei care îi conducem, încercăm să-i adunăm și să-i încurajăm.”

Unii angajați au venit și astăzi în fața clădirii arse, cu speranța că își recupera măcar o parte dintre lucrurile rămase în birouri, în mod special acte și documente din arhivă.

„Noi suntem toți distruși, cum ai rămânea fără casă. Sufletul mă doare că toți suntem o familie.”

„A fost acolo și smoking și fracuri și cămăși negre, albe, acelea, dar încă nu știu care precis. Au ars, câte nu știu. – Scumpe? – 1000 de lei costumul.”

De dimineață aici a venit o comisie specială, care urmează să evalueze starea edificiului, timp de câteva zile. Experții spun că în timp ce clădirea nouă a Filarmonicii aproape că nu a fost afectată, partea veche arată dezastruos. Cel mai probabil, imobilul va fi demolat și reconstruit din temelie.

ION ȘTEFĂNIȚĂ, DIRECTOR, AGENȚIA PENTRU INSPECTARE ȘI RESTAURARE A MONUMENTELOR: „Din acel fond construit este cu problemă de rezistență. Avem fisuri serioase, incendiul a lăsat consecințe grave asupra clădirii istorice. Pledez să fie păstrat stratul istoric sovietic, respectiv măcar fațada din linia roșie de pe partea străzii Varlaam.

Am întrebat administrația Filarmonicii dacă edificiul a fost asigurat, iar aceștia ne-au spus că…

MARIAN STÂRCEA, DIRECTOR ARTISTIC: „Nu, nu, așa ceva nu a fost. – De ce? – Nu pot să răspund la toate întrebările? – Nu au fost resurse sau nu s-a gândit nimeni că se poate întâmpla ceva? – Nu ține de competența mea. Nu suntem privați ca să facem din capul nostru.”

Incendiul, care a mistuit edificiul Filarmonicii Naționale, a izbucnit joi, în jurul orei 12:00. Zece autospeciale și aproape 60 de pompieri au luptat cu flăcările mai bine de zece ore. Focul a fost stins în totalitate abia vineri dimineață. Oamenii legii au înaintat trei versiuni de izbucnire a incendiului. Prima ipoteză anunțată de specialiști este defecțiunea echipamentului electric, a doua – scurtcircuit în rețeaua electrică, iar a treia – nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului. Președintele Igor Dodon a declarat că o expertiză ar putea fi gata până la sfârșitul acestei săptămânii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram