Un incendiu de vegetaţie a izbucnit duminică în centrul ţinutului viticol Napa Valley din nordul Californiei şi s-a răspândit pe cel puţin 800 de hectare, determinând evacuarea unui spital şi a sute de case, au anunţat autorităţile citate luni de Reuters, notează Agerpres.

Echipajele de pompieri au intervenit în forţă, încercând să izoleze flăcările ce ameninţau cartierele şi podgoriile situate în extremitatea nordică a renumitei zone viticole şi pe dealurile din jur, la aproximativ 120 de kilometri nord de San Francisco.

Incendiul, denumit Glass Fire, a izbucnit înainte de ivirea zorilor în apropiere de Calistoga şi a înaintat rapid spre comunităţile adiacente din Deer Park şi St. Helena, flăcările ajungând la mai puţin de doi kilometri de spitalul Adventist Health St. Helena.

Toţi cei 55 de pacienţi aflaţi la acel moment în spital au fost evacuaţi în siguranţă cu ambulanţele şi pe calea aerului pe parcursul a cinci ore, a declarat pentru Reuters purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Linda Williams.

Aceasta a fost cea de-a doua operaţiune de evacuare a spitalului cu 151 de paturi desfăşurată în ultima perioadă din cauza incendiilor. Mai multe focare declanşate de fulgere au mistuit în august mai multe comitate situate la nord de regiunea San Francisco Bay şi au pus în pericol spitalul.

Autorităţile au dispus duminică evacuarea a aproximativ 600 de case, alte circa 1.400 de persoane fiind avertizate să fie pregătite să îşi părăsească locuinţele în caz de necesitate, a declarat Tyree Zander, purtător de cuvânt al departamentului forestier şi de protecţie la incendii (CalFire). Notificările au vizat în total aproximativ 5.000 de persoane, a adăugat el.

Până seara, flăcările alimentate de vântul care a suflat cu viteze de 80 de kilometri la oră au mistuit aproximativ 728 de hectare, iar pompierii nu reuşiseră să ţină sub control incendiul, a adăugat Zander.

Motivul izbucnirii incendiului este în curs de investigare.

Nu au fost raportate victime imediate asociate acestui incendiu, însă un fotograf Reuters din St. Helena a relatat despre existenţa mai multor structuri mistuite de flăcări.

O avertizare cod roşu de risc extrem de izbucnire a incendiilor în Napa Valley este în vigoare până luni dimineaţă, a precizat Zander.

Incendiile de vegetaţie din California au ars aproape 1,5 milioane de hectare în primele nouă luni ale anului 2020, un record pentru acest stat. 26 de oameni au murit şi peste 7.000 de structuri au fost mistuite de flăcări, conform Reuters.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!