19 state europene cer autorităților Republicii Moldova să desfășoare alegerile prezidențiale într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă, în acord cu standardele internaționale. Partenerii externi spun că acesta este un test crucial pentru respectarea valorilor care stau chiar la baza relației dintre R. Moldova și statele semnatare. 

Statele semnatare încurajează toți actorii politici și instituțiile statului să contribuie la un proces electoral exemplar, fără practicile flagrante din trecut, cum ar fi, potrivit lor, cumpărarea voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor administrative, presiunea asupra liderilor locali și a funcționarilor publici. „Este esențial ca tuturor candidaților să li se asigure condiții de concurență egale, care să se extindă la toate aspectele relevante, de la înregistrare, finanțare publică, la acces egal la mass-media cu prezentări corecte și imparțiale. Autoritățile au datoria față de cetățenii lor să fie proactive, transparente și eficiente, inclusiv și atunci când tratează plângeri sau dispute electorale”, scrie în declarație.

Declarația cu privire la viitoarele alegeri prezidențiale a fost semnată de către Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia. „Miza este foarte mare pentru cetățenii R. Moldova în ceea ce privește respectarea standardelor democratice și consolidarea statului de drept, în conformitate cu angajamentele țării în temeiul Acordului de asociere ca cadru al relațiilor sale cu UE”, se arată în declarație.

De asemenea, statele semnatare spun că acest lucru este esențial și pentru dezvoltarea în continuare a R. Moldova ca țară democratică și pentru consolidarea încrederii cetățenilor săi în instituțiile de stat. „Solicităm autorităților Republicii Moldova să pună în aplicare pe deplin și fără întârziere recomandările Comisiei de la Veneția și rapoartele finale ale OSCE / ODIHR, inter alia, pentru a garanta transparența finanțării partidelor și a campaniilor. Toți cetățenii ar trebui să poată să-și exercite dreptul de vot în condiții de siguranță, în pofida pandemiei de coronavirus”, scrie în declarație.

În cele din urmă, partenerii externi au făcut un apel la autoritățile Republicii Moldova pentru a facilita munca nestingherită a observatorilor electorali internaționali și interni, în beneficiul unor alegeri bine documentate și credibile. Potrivit lor, este deosebit de important să se asigure siguranța alegătorilor și a observatorilor cu privire la pandemia de coronavirus prin măsuri adecvate de atenuare.

Statele semnatare ale prezentei declarații subliniază sprijinul lor atât pentru Republica Moldova, cât și pentru cetățenii săi în eforturile lor de a consolida instituțiile democratice, precum și pentru ca oamenii din R. Moldova să își exprime voința în alegeri libere și corecte.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!