Moldoveanul condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omorul unui renumit medic din Italia a fost eliberat cu nouă ani mai devreme, după ce a ajuns să-și ispășească pedeapsa într-un penitenciar din Republica Moldova, se arată într-un investigație publicată de ZdG.

Cazul lui Vasile Coceban, care împreună cu logodnica sa și alți conaționali au jefuit și omorât un medic din Milano, a scandalizat opinia publică din Italia, iar presa locală a mediatizat pe larg omorul medicului și condamnările celor implicați.  Ulterior, la solicitarea autorităților italiene, pe numele său a fost deschis un dosar penal, în baza căruia a și fost condamnat, notează sursa.

În aprilie 2019, după aproape 10 ani de detenție, Coceban a depus în instanța de judecată o plângere împotriva administrației instituției penitenciare, privind condițiile de detenție care, conform jurisprudenței CtEDO, afectează drepturile condamnatului garantate de art. 3 al Convenției. În iunie 2019, plângerea sa este admisă, iar magistrații decid reducerea pedepsei de 20 de ani cu 1434 de zile, echivalentul a 3 ani, 11 luni și 9 zile, luându-se în considerare zilele în care, fiind condamnat, s-a aflat în detenție în Penitenciarul nr. 13.

Însă, în martie 2020, acesta s-a adresat direct instanței de judecată cu o cerere privind eliberarea condiționată. Deși Vasile Coceban ispășea o pedeapsă pentru o crimă pe care magistrații o calificau drept excepțional de gravă, la 30 iunie 2020, prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, cererea acestuia a fost admisă, iar Coceban a fost eliberat, după ce a ispășit efectiv doar 11 ani de pedeapsă, se mai arată în investigația Ziarului de Gardă.

Crima s-a produs în noaptea de 12 spre 13 noiembrie, 2007, când înarmați cu mănuși şi măști, aceștia au intrat în locuința lui Colturani Marzio. În acel moment, în casă se aflau medicul italian şi fiul său, Luca Colturani. În timp ce unul dintre inculpați veghea din scara blocului, ceilalți l-au atacat pe proprietar şi pe fiul său, legându-le mâinile şi picioarele, iar pentru a-i împiedica să strige, le-au acoperit gurile cu bandă adezivă. După imobilizarea victimelor, făptuitorii au deschis safeul și au sustras bijuterii din aur şi argint, dar şi alte bunuri estimate la aproximativ 617 mii de euro. Medicul, de 64 de ani, bolnav de inimă, nu a rezistat presiunilor şi a decedat în urma asfixiei mecanice.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!