Un medicament folosit în tratamentul pacienților infectați cu COVID-19 a ajuns, în premieră, în țara noastră. Acesta urmează să fie testat, după care, prin achiziție publică, va ajunge în spitalele din întreaga țară. Preparatul este inclus în protocolul clinic național de tratament al bolnavilor infectați cu COVID-19.

Potrivit directorului Agenției Medicamentului, medicamentul, care conține substanța activă Remdesivir, este un preparat autorizat, utilizat în schema de tratament a bolnavilor infectați cu COVID-19, din întreaga lume.

EREMEI PRISEAJNIUC, DIRECTOR, AGENȚIA MEDICAMENTULUI: „Dacă a fost indicat în schemele de tratament înseamnă că există o necesitate față de acest produs în tratamentul pacienților cu COVID”.

De curând, cele 1200 de flacoane,au ajuns și în Republica Moldova, iar până a fi administrat bolnavilor din spitalele de la noi, preparatul este testat timp de câteva zile.

EREMEI PRISEAJNIUC, DIRECTOR AGENȚIA MEDICAMENTULUI: „Procedurile de achiziție vor fi derulate în baza cantităților și necesitățile invocate de instituțiile medicale, după necesități. Ei prezintă aceste necesități Centrului de achiziții publice în sănătate”.

Remdesivir este singurul preparat, încă utilizat în tratamentul bolnavilor infectați cu COVID-19, după ce protocolul a fost modificat, iar mai multe medicamente au fost excluse. Acesta a fost adus din India, de la o companie care deține licența de producere din partea unei corporații americane, iar costul său urcă până la 1600 de lei pentru o unitate.

EREMEI PRISEAJNIUC, DIRECTOR AGENȚIA MEDICAMENTULUI: „Este o companie cu toate, certificatele, actele în regulă, în conformitate cu standardele internaționale stabilite de către fabricanții de medicamente”.

GRIGORE MORARU, DIRECTOR, COMPANIE DE DISTRIBUȚIE: „Produsul, în momentul în care este pus sub comercializare, nu e doar pentru instituțiile medico-sanitare publice, dar și în farmacii poate fi achiziționat, însă doar cu rețetă de la medicul care tratează. Ne dăm seama că este un produs pentru pacienții cu gravitate medie și gravă chiar”.

În luna mai, în Statele Unite ale Americii a fost aprobată utilizarea Remdesivirului, pentru pacienții spitalizați cu forme grave de COVID-19, după ce un studiu clinic a constatat eficiența medicamentelor antivirale în scurtarea timpului de recuperare post-spitalicească. Totuși, administrarea acestui preparat poate avea și efecte adverse, cum greața, nivelul scăzut de potasiu în sânge sau durerile de cap.

Reporter: LILIA CARAUȘ
Imagini: TUDOR BIGU

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!