Există mai multe întrebări față de Guvern și președintele țării, Igor Dodon, privind calitatea vieții în Republica Moldova și creșterea rapidă a prețurilor la produsele alimentare, dar și transport, o spun membrii Organizației de Tineret a Partidului Acțiune și Solidaritate, care au organizat astăzi un flashmob la Guvern. 

„Astăzi am venit la Guvern pentru a transmite prim-ministrului și guvernării lui Igor Dodon o scrisoare cu zece întrebări colectate de la cetățenii Republicii Moldova. Aceste întrebări reprezintă îngrijorările cetățenilor cu privire la calitatea vieții în Republica Moldova, cu privire la creșterea continuă a costului la produsele alimentare. Costuri care cresc în perioada de pandemie și costurile care cred la produsele de primă necesitate. Aceste întrebări țin de costurile la transportul. Aceste întrebări țin de discrepanța enormă dintre veniturile cetățenilor din Republica Moldova și prețurile din țară”, a menționat Adrian Baluțel, președintele Organizației de Tineret a Partidului Acțiune și Solidaritate, care a precizat că va transmite scrisoarea spre Guvern.

Totodată, Adrian Baluțel a spus că așteaptă un răspuns public.

L-am contactat pentru o reacție pe consilierul premierului pe comunicare, Boris Harea, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon. Nici purtătoarea de cuvânt a Președenției, Carmena Sterpu, nu ne-a răspuns la telefon.

Vedeți mai jos întrebările din scrisoare:

1. De ce moldovenii plătesc 5 lei pe metru cub de gaz, în timp ce georgienii și ucrainenii achită mult mai puțin?

2. De ce în Moldova benzina se vinde cu 8.40 lei/litru (fără TVA și accize), iar în Austria, o țară cu salarii mult mai mari, cu 50 de bani mai puțin?

3. De ce, de fiecare dată, în sezonul muncilor agricole, prețul la motorină crește chiar dacă prețul pe piețele internaționale rămâne neschimbat?

4. De ce, la 6 luni de la începutul pandemiei, o mască în Moldova costă în continuare de 10 ori mai mult decât costa până în pandemie?

5. De ce medicamentele pentru tratarea răcelii la copii în Moldova costă cu 30-40% mai mult decât în România?

6. De ce în Moldova plătim pentru un termometru obișnuit de 2 ori mai mult decât în Rusia (în Moldova un termometru costă 48 de lei, iar în Rusia – 21 lei)?

7. De ce un litru de lapte costă în Moldova 15 lei, fix ca în Germania, chiar dacă veniturile acolo sunt de multe ori mai mari, iar prețul de achiziție de la producător este de 4-5 lei?

8. De ce produsele alimentare de primă necesitate ca hrișca, pâinea și lactatele s-au scumpit brusc în plină pandemie?

9. De ce în Moldova o sticlă cu apă costă cu 30% mai mult decât în Ucraina?

10. De ce o călătorie cu autobuzul de la Chișinău la Călărași s-a scumpit cu 15 lei, dar condițiile de călătorie nu s-au îmbunătățit niciun pic?

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!