/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Ploaia puternică de acum două zile a făcut prăpăd și în raionul Leova. Zeci de gospodării au fost inundate

01 octombrie 2020, ora 20:30

Ploaia puternică de acum două zile a făcut prăpăd și în raionul Leova. Zeci de gospodării au fost inundate și înnămolite. Astăzi, oamenii încă își curățau curțile de nămol și căutau bucățile de gard sau porțile, care au fost luate de ape. Și o porțiune de drum, proaspăt reparat, a fost spălat de șuvoaiele puternice. Autoritățile locale spun că Guvernul le-a promis că îi va ajuta să repare drumul din nou.

Drumuri brăzdate, garduri rupte și gospodării înnămolite. Așa arată satul Covurului, după ploaia torențială de acum două zile.

CĂTĂLIN GORIA, REPORTER TV8: Această bucată mare de asfalt, asemeni unui covor, a fost smulsă din altă parte, puțin mai la deal, si adusă de ploaie in acest loc, tot peste un drum proaspăt asfaltat.”

„Ne-am bucurat și noi. Am ajuns și eu la bătrânețe să mă duc la biserică, era glod. Acum era bun și în câteva secunde… Uitați-vă ce s-a făcut.”

CĂTĂLIN GORIA, REPORTER TV8: „Ca după bombardament arată și acesta porțiune de drum, pe care asfaltul a fost turnat acum mulți ani. Șuvoaiele puternice au brăzdat drumul in lung și în lat, așa că sătenii se pot deplasa pe el doar pe jos. Cu mașina sau căruța este imposibil.”

„Era, iată, până aici apa. Și a smuls de aici, apoi a venit toată apa în ogradă. Poarta a smuls-o și am adus-o din râpă. Era toată boțită.”

Mihai Neghină are 90 de ani și este unul dintre cei mai longevivi săteni. Dar, așa ploaie nu-și mai amintește. Șiroaiele puternice de apă i-au spălat tot din gospodărie.

MIHAI NEGHINĂ: „Aici era o anexă, aici un gard și ploaia a distrus tot. Eh, viață legată cu ață. Soția a decedat demult și nu a mai adus alta în locul ei.”

Vecinul lui, Vladimir a avut de suferit și mai mult. Pe lângă tonele de nămol aduse în curte și beciul inundat, bărbatul a rămas și fără o bucată de gard. Astăzi, l-am găsit cu lopata în mână. Încerca să-și curețe trotuarele și să-și găsească încălțămintea de sub noroi.

VLADIMIR BUDĂI: „Provizia pe care am adunat-o pentru iarnă s-a dus pe apă. S-a dus tot și ceapă, și cartofi, și usturoi tot. Vinul s-a răsturnat și a curs în butoi și apă, și nămol.”

Primarul din localitate spune că porțiunea de drum, surpată de apă, a fost recent reparată în cadrul proiectului „Drumuri Bune”. Pentru cei 150 de metri de drum s-au cheltuit peste un milion de lei. Mai mult, primarul dă asigurări că lucrările au fost calitative.

ION NEGHINĂ, PRIMAR COVURULUI: „Eu nu cred că antreprenorul poartă vină pentru că, cu natura nu te bați niciodată. Dar nu era posibil de prevăzut așa ceva din timp?- Așa ploaie nu a fost de când e satul. S-a deteriorat din drumuri bune undeva 40 de procente.”

Primarul spune că Guvernul i-a promis ajutor, astfel încât să repare drumul, până se răcește vremea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram