/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ „Povara bătrâneții”. Fiecare al cincilea locuitor al Republicii Moldova este în vârstă

missing
01 octombrie 2020, ora 20:40

Fiecare al cincilea locuitor al Republicii Moldova este în vârstă. Potrivit datelor statistice, din cele peste jumătate de milion de persoane în etate, circa 60 la sută sunt femei. De Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, care este marcată în prima zi a lunii octombrie, am discutat cu oamenii de vârsta a treia, pentru a afla cum reușesc să se descurce cu pensia pe care o primesc și care este cea mai grea povară pentru ei.

„Ce pensie aveți? 1800. – Pentru ce vă ajunge? Doar pe pâine. Sunt invalidă de gardul 1. Am lucrat 39 de ani la starea civilă. Am un fecior care a terminat universitatea, a început să lucreze. Sper că o să mă ajute.”

În plină singurătate își duce „hainele bătrâneții” și mătușa Maria, în vârstă de 87 de ani. Soțul a decedat acum 10 ani, iar copiii… au grijile lor, spune femeia.
„Am 1800. Sunt bolnavă. Of, Doamne….- Statul vă ajută cumva? – Nimic. Cum vă descurcați? Cum pot…unde mă descurc, unde…”

„Nivelul de trai e sub nivelul de cel care ar trebui pentru un om care a ieșit la pensie, a muncit o viață. Prețurile cresc, deși primim promisiuni din partea tuturor partidelor și guvernării.”

Cu 1800 de lei pensia, încearcă să facă față greutăților și această femeie, în vârstă de 81 de ani.

„Cine să mă ajute? Soțul nu-i”.
„E greu, dar la toți le e greu…”

Potrivit Biroului Național de Statistică, la începutul acestui an, în țara noastră locuiau peste jumătate de milion de persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Dintre acestea, fiecare a treia persoană are între 60-64 de ani, iar circa 11 la sută constituie persoanele care au depășit vârsta de 80 de ani.

Conform datelor, ponderea persoanelor în vârstă de peste 85 de ani este în scădere, cu aproape un procent, față de acum patru ani.

În scădere este și ponderea persoanelor care au între 60 și 64 de ani. În schimb, este în creștere continuă numărul persoanelor cu vârstele cuprinse între 65 și 69 de ani.

Potrivit datelor oficiale, valoarea medie a minimului de existență pentru vârstnici, în anul 2019, a constituit peste 1700 de lei. Pentru pensionarii din orașele mari, minimul de existență este de circa 1950 de lei, iar pentru pensionarii de la sate – 1620 de lei.

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este marcată în fiecare an, la data 1 octombrie, începând cu 1990.

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram