/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

investigații

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Afacerea anului! Conexiunile din „parcarea specială”

07 octombrie 2020, ora 14:46

Afacerea cu evacuarea mașinilor parcate neregulamentar în Chișinău a provocat discuții aprinse în această săptămână. Cine sunt businessmanii care vor câștiga minim câte 800 de lei din fiecare mașină ridicată de pe străzile capitalei și cum au reușit aceștia să câștige licitația lansată în plin sezon estival? „Cutia Neagră” a realizat o investigație-fulger și a descoperit lucruri curioase legate de companie, oamenii din spatele ei și acțiunile autorităților care au pregătit terenul pentru această afacere.

Compania „Magda Tur” administrează parcarea pe care sunt evacuate mașinile lăsate la întâmplare pe străzile și în curțile Chișinăului. Firma a fost aleasă de Inspectoratul General al Poliției (IGP)  pentru a presta serviciile de evacuare. Acționari ai companiei sunt familiile a doi frați Vladimir și Oleg Nemțanu și partenerii lor de afaceri Natalia Crețu și Diana Gavril, ultima fiind soția unui fost angajat al soților Nemțanu. Ei au devenit acționari la „Magda Tur” în vara anului 2020, chiar în preajma licitației pentru evacuarea mașinilor. Până atunci, singurul acționar era Vladimir Nemțanu.

Frații Vladimir și Oleg Nemțanu

Tot în vara acestui an businessmani au devenit oficial proprietari ai terenului de la intrarea în Trușeni, unde se află vestita parcare. Asta de asemenea s-a întâmplat cu puțin timp înainte de a fi anunțată licitația. Din 2017, terenul îi avea ca proprietari doar pe soții Gavril, Radu Gavril fiind fost angajat al Nemțenilor.

Soții Radu și Diana Gavril

Chiar în timpul desfășurării licitației, cei patru oameni de afaceri au transmis în arendă terenul firmei „Magda Tur” în care de curând deveniseră acționari. Au făcut asta pentru că la licitația anunțată pe 31 iulie de IGP puteau participa doar persoane juridice, adică companii. Dar cel mai interesant este că, înainte de câștigarea licitației IGP, „Magda Tur” deja cumpărase un evacuator și comandase alte două de peste hotare.

Oleg Nemțanu:Probabil ar fi fost o coincidență, dar noi atunci am făcut tranzacția de vânzare cumpărare. Dacă asta v-o interesat. Nu am idee despre ce vorbiți dvs., încercați să legați niște lucruri care nu au niciun aspect una cu alta. Licitația e licitație, iar proprietari au devenit soția mea și cumnatul meu atunci când am convenit să facem tranzacția. Care-i problema?”.

Terenul, aflat în litigiu

O istorie separată, lungă, încâlcită și plină de mistere este legată de terenul pe care se află parcarea. Câțiva ani în urmă, în acel loc se afla un lac. Locuitorii din Trușeni mergeau acolo la pescuit.

Eroii noștri au astupat iazul și au pornit construcția parcării, pomenindu-se într-un litigiu cu primăria Trușeni. Autoritățile locale s-au judecat mai bine de doi ani cu Radu Gavril, proprietarul terenului, deoarece a refuzat să-i elibereze certificatul de urbanism pentru proiectarea parcării și construcția drumului de acces către aceasta de la traseul central. Primăria a motivat că „terenul este unul agricol, iar accesul poate fi efectuat prin alte părți decât de la drumul public”.

Pe 16 octombrie 2018, Judecătoria Chişinău a obligat Primăria Trușeni  să elibereze certificatul de urbanism, însă autoritățile locale s-au adresat la Curtea de Apel. La dosar a fost anexat și un răspuns primit de la Ministerul Economiei care confirma că „autorizarea unui acces către un teren cu destinație agricolă, care implică intervenții majore la conexiunea cu drumul național nu este oportună”.

De asemenea, Planul Urbanistic General, aprobat de Consiliul comunei Truşeni şi de Consiliului Municipal Chișinău în 2015 arăta că terenul „este o suprafaţă de apă, situat în zona 3 – nefavorabilă pentru construcții din cauza eroziunii şi pericolului potenţial de alunecări”.

Totodată, Primaria  a informat instanța că terenul vecin pe care se solicită construirea căilor de acces la parcare este proprietatea întreprinderii „Administrația de Stat a Drumurilor”, iar eliberarea certificatului de urbanism fără avizul proprietarului este ilegală.

Pe 2 octombrie 2019, Curtea de Apel Chișinău a constatat că prima instanță nu a elucidat pe deplin circumstanțele cauzei şi a interpretat eronat legea. Astfel, hotărârea Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani din octombrie 2018 a fost casată integral.

Nu am identificat un dosar pe acest caz la Curtea Supremă de Justiție, dar actualul primar al comunei Trușeni ne-a spus că autoritățile nu mai sunt în litigiu cu agentul economic și acesta are toate actele în regulă.

Stela Munteanu, primar comuna Trușeni: „După câte am înțeles s-a rezolvat tot prin intermediul judecăților, așa că domnul (n.r. proprietarul terenului) are toate actele în regulă. El s-a conformat și a pregătit tot pachetul. A fost și amendat…Acolo era un canal de scurgere a apelor pluviale și dumnealui a săpat mai departe, a schimbat cursul apei și a făcut parcarea. Adică nu este vreo problemă acum dacă a dispărut mlaștina ceea care era acolo”.

În martie 2019, Primăria Trușeni a acceptat să schimbe destinația pentru o parte din acest teren în unul pentru construcții, iar în iunie 2020, iarăși cu o lună înainte de licitația IGP, Primăria Trușeni adoptă și modificarea destinației pentru cealaltă parte din teren.

Extras de la Cadastru pentru terenul pe care se află „parcarea specială”

Potrivit taxelor aprobate de autoritățile locale din Trușeni, „Magda Tur” achită pentru parcare în bugetul local doar 6000 de lei pe an, cam cât câștigă din evacuarea a 6-7 mașini. Doar în primele 5 zile de activitate, „Magda Tur” a evacuat 40 de automobile.

Conexiunile din „Parcarea specială”

Curioase în această poveste sunt nu doar terenul, parcarea, ci și legăturile dintre acești oameni de afaceri cu persoane din organele de drept. Peste drum de „parcarea specială” se află un hotel, o cafenea, un service și o spălătorie auto. Tot acolo staționează autobuzele companiei de transport „307” care efectuează curse în diferite state din UE. Ele tot aparțin fraților Nemțanu.

În afacerea cu stația de testare auto este afiliată și Corina Baciu, soția actualului șef adjunct al procuraturii specializate PCCOCS, Oleg Baciu. Corina Baciu este administratoare și cofondatoare a firmei „Vasoltrans”, care administrează stația de testare auto de vizavi de parcare. Cea de-a doua cofondatoare a firmei este Galina Nemțanu, soția lui Oleg Nemțeanu și cea care deține 25% din parcarea de peste drum. În anii precedenți, mașinile poliției făceau rând la acest service pentru a fi testate.

Oleg Baciu, șef adjunct PCCOCS: „Afacerea care o are soția mea cu familia Nemțanu e separată. Asta nu are nimic cu parcarea cu plată…Eu chiar vă spun cu certitudine că nu are nicio treabă. T0t ce e legat de familia Nemțanu ni-o puneți în spatele meu. Nu suntem nici fini, nici nănași, suntem prieteni de familie, ne cunoaștem din 92. Afacerea pe care o are soția, ea o administrează”.

Astăzi, administrator al parcării pe care sunt evacuate din Chișinău mașinile parcate neregulamentar este Ion Crețu, soțul Nataliei Crețu, acționara „Magda Tur”. Ion Crețu a fost în trecut polițist de frontieră.

Soții Ion și Natalia Crețu

Despre frații Nemțanu, patronul companiei „Glorinal”, Vasile Chirica, ne comunica acum o lună că ar fi pus la cale falimentarea și preluarea firmei de construcții, în baza unor decizii judecătorești. Nemțanu au respins acuzațiile. Chirică afirma atunci că este sigur că în spatele fraților Nemțanu s-ar afla persoane mult mai influente. Omul de afaceri își făcuse această impresie după ce la o rundă de negocieri stabilită cu Nemțanu, nu au venit frații, ci un influent avocat și Dorin  Damir, finul lui Vlad Plahotniuc. Damir a confirmat anterior pentru Anticorupție.md că a participat la acea întâlnire.

Concursul organizat de IGP

Dar să revenim la serviciile de evacuare a mașinilor parcate neregulamentar. În 2018, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a transmis acest serviciu în gestiunea întreprinderii de stat „Servicii Pază a MAI”. Potrivit tarifelor aprobate atunci, evacuarea mașinilor ar fi urmat să coste 250 de lei, de trei ori mai puțin decât la „Magda Tur”, iar păstrarea lor la parcare – 15 lei pe oră.

În februarie curent, Guvernul Chicu, la solicitarea Ministerului de Interne, revine asupra acelei hotărâri, exclude „Servicii Pază a MAI” și oferă undă verde unui agent economic la gestionarea serviciului de evacuare.

La licitația din luna august, când IGP a decis cine totuși să fie agentul economic pe mâna căruia să dea serviciile de evacuare a mașinilor, au participat doar două companii din cele peste 70 câte există astăzi în R. Moldova care ar putea presta astfel de servicii. Anunțul a fost publicat doar în Monitorul Oficial, iar la concurs și-au depus actele firmele „Magda Tur” și „Custodis”. Ultima a fost anunțată pe 17 august, printr-o scrisoare semnată de șeful IGP, Sergiu Paiu, că a fost descalificată pentru că „nu a prezentat formularul ofertei și specificațiile de preț complete”.

Administratorul companiei precizează că nu a indicat în ofertă prețul de ridicare și parcare pentru motociclete, deoarece a considerat că este puțin probabil că acestea vor fi evacuate. Omul de afaceri crede că acesta nu era un motiv care să determine excluderea firmei sale din concurs și IGP putea simplu să ceară doar completarea ofertei.

Veaceslav Secureanu, administrator „Custodis”: „Eu nu am afișat preț pentru motociclete din motiv că mă gândeam că acestea sunt mici, nu ocupă loc și să nu fie taxate. Așteptând răspunsul, ei m-au descalificat invocând motivul necompletării definitive a ofertei. În concurs a rămas o singură companie după ce am fost descalificați. Ce licitație poate fi cu o singură firmă? Ne-am gândit că o vor anula și vor organiza alta”.

Juristul companiei „Custodis” verifică acum toată procedura și condițiile în care a fost desfășurată licitația și ar putea contesta rezultatele, cu solicitarea de reziliere a contractului semnat între IGP și „Magda Tur”.

Abateri de la caietul de sarcini

Potrivit caietului de sarcini înaintat de autorități la concurs, parcarea trebuia să fie acoperită cu pavaj dur sau piatră spartă, condiții care nu au fost respectate. Miercuri, când am mers să filmăm parcarea, chiar de la poartă am călcat în glod. Pe teritoriu am surprins mai mulți muncitori care împrăștiau pietriș mărunt, probabil pentru a remedia problemele apărute după ploaia care fusese cu o zi înainte.

O altă condiție din caietul de sarcini se referea la capacitatea de depozitare a mașinilor în parcare care trebuia să fie nu mai mică de 500 de locuri, dintre care 40 cu acoperiș. Administratorul firmei care a fost descalificată susține că „Magda Tur” nu are atâtea locuri acoperite.

Veaceslav Secureanu, administrator „Custodis”: „Acolo s-a solicitat să fie amenajate spații pentru 50 de mașini sub acoperire, ceea ce „Magda Tur” nu le are.Este alături de dânșii ceva, nu știu dacă le aparține, dar e divizat prin gard. Dar sub acoperiș ei nu aveau locuri acolo în parcare. La noi e complet altă parcare, cu pavaj, cu acoperiș, cu totul alta”.

Am vrut să verificăm informația la fața locului, dar ajunși în parcare ni s-a cerut să filmăm doar de la poartă și ni s-a interzis să ne deplasăm la capătul parcării unde se văd amenajate locurile cu acoperiș.

Taxele, criticate dur de șoferi

Prețurile propuse de „Magda Tur” pentru evacuarea mașinilor sunt mult mai mari decât cele cu care ar fi trebuit să lucreze întreprinderea „Pază de Stat” în baza hotărârii aprobate de Guvern în 2018. Astăzi, „Magda Tur” percepe 790 de lei pentru ridicarea și evacuarea unei mașini cu masa de până la 3500 kg, taxă considerată prea mare de șoferi.

Firma concurentă de la licitație „Custodis” a propus preț de evacuare de 550 de lei. În schimb, prețul de staționare a mașinii în parcare la „Custodis” a fost propus de 50 de lei pe oră, iar „Magda Tur” a indicat doar 12 lei pe oră. În schimb, „Custodis” a propus un preț mult mai mic după cea de-a șasea zi de parcare: 100 de lei pe zi, în timp ce „Magda Tur” taxează dublu: 200 de lei pe zi.

– De unde bani?

– Altă întrebare.

Apar întrebări legate și de bani, ținând cont de faptul că oamenii de afaceri nu au indicat venituri prea mari din activitatea „Magda Tur”. Potrivit documentelor prezentate comisiei de licitație, firma are un capital social de 5000 de lei și a avut profituri de maxim 500 de mii de lei în ultimii ani. În 2019, firma nu deținea active. Și atunci de unde bani pentru amenajarea parcării și procurarea evacuatoarelor?

Bonul fără TVA – o eroare tehnică

Discuții aprinse în spațiul public au fost cauzate și de un bon fiscal care fusese plasat pe rețelele sociale și în care era scris că „Magda Tur” este scutită de TVA.

Ulterior, atât reprezentanții IGP, cât și administratorii companiei au explicat că a fost o eroare tehnică la echipamentul de casă și control, admisă de cei care au vândut și au setat aparatul. Inspectoratul Fiscal a fost informat despre greșeală și s-au făcut corectările necesare. Respectiv, „Magda Tur” achită TVA în mărime de 20% din serviciile pe care le prestează.

Critici de la Dodon

Președintele Igor Dodon a criticat ideea de evacuare a mașinilor parcate neregulamentar pe străzile capitalei după regulamentul aplicat astăzi. Șeful statului spune că nu a înțeles ideea, iar banii din evacuarea mașinilor ar trebui să meargă în bugetul de stat și să fie înlăturate doar mașinile care staționează neregulamentar pe străzile principale ale Chișinăului.

Igor Dodon, președinte: „Nu am înțeles până la capăt ideea de evacuare a mașinilor. Aici un pic nu este gândit. Da, unul că nu sunt parcate corect. Asta nu este inițiativa primarului, dar a MAI. Eu le-am zis: „dacă vreți să faceți evacuări, haideți să facem parcări mai întâi”. Ideea este bună, dacă vorbim despre arterele principale, dar nu din curțile blocurilor. Dar atunci când trebuie omului repede să ajungă la Ministerul Finanțelor, ce trebuie să facă? Să își ia șofer, care să facă cercuri prin capitală până va găsi parcare?

Banii din evacuare trebuie să meargă la buget!”

NOTA BENE: Evacuatorul roz care apare în imagini nu aparține companiei Magda Tur

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram