Război în Ucraina, ziua 171: Cinci morți în bombardamentul de la Donețk. Apelul autorităților din Energodar

social

Adrian Glijin a fost răpit de cinci persoane mascate de pe un câmp din Camenca. Apelul Promo-LEX

08 octombrie 2020, ora 12:33
Distribuie:

Asociația Promo-LEX își exprimă îngrijorarea privind numărul tot mai mare a cazurilor de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului în regiunea de est a Republicii Moldova, în special a celor de răpire a persoanelor.

Într-un mesaj, Asociația spune că a fost informată că „pe 7 octombrie curent, în jurul orei 13:00, Adrian Glijin a fost răpit de cinci persoane necunoscute și mascate, de pe un câmp din apropierea localității Cuzmin, raionul Camenca. Adrian Glijin are 41 de ani, este căsătorit și are trei copii, unul dintre care este minor, în clasa a VII-a. Astăzi, în intervalul orelor 04:00 – 07:00, alte câteva persoane în civil și necunoscute au intrat în domiciliul acestuia din localitatea Cuzmin , în prezența copiilor și soției lui Adrian Glijin, au percheziționat domiciliul, fiind preluate toate sursele de stocare a informației (laptop, tabletă, telefoane, inclusiv bunurile care aparțin soției, cumnatului și copilului). În timpul acestor acțiuni, unul din civili a menționat că Adrian Glijin este acuzat de trădare de patrie”.

„Asociația Promo-LEX regretă lipsa de acțiuni eficiente din partea autorităților constituționale pentru a asigura un set minim de garanții persoanelor care locuiesc sau se află pe teritoriul aflat în afara controlului autorităților constituționale, în primul rând prin a stopa astfel acțiuni și a preveni gravele abuzuri nefondate care au loc împotriva locuitorilor regiunii transnistrene. Cauza principală a acestor încălcări care au loc în mod continuu este impunitatea, de care beneficiază persoanele care admit în mod conștient fapte ilegale, deoarece lipsesc mecanismele reale de apărare a victimelor și cele de sancționare a persoanelor vinovate”, precizează reprezentanții Asociației.

În aceste zile, Asociația Promo-LEX a fost informată și despre alte cazuri de răpire a persoanelor de către structurile de facto ale regiunii transnistrene. „Aparent, situația epidemiologică și efectele declarării de către administrația de facto de la Tiraspol a stării de urgență (instalarea suplimentară a posturilor de control și blocarea frontierei administrative), este utilizată pentru consolidarea controlului efectiv în regiunea transnistreană prin măsuri brutale de intimidare a locuitorilor din Zona de Securitate și cazuri grave de încălcare a drepturilor fundamentale ale oamenilor. Astfel, săptămâna viitoare, Promo-LEX va lansa o analiză privind incidentele din zona de securitate din perspectiva drepturilor omului”.

În aceste condiții, Asociația Promo-LEX solicită în regim de urgență președintelui Republicii Moldova, prim-ministrului și Biroului Politici pentru Reintegrare să întreprindă rapid acțiuni eficiente, pentru a stabilirea locului unde se află Adrian Glijin precum și eliberarea imediată și necondiționată a acestuia din detenția ilegală;

Procuraturii Generale să investigheze cazul răpirii lui Adrian Glijin prin prisma prevederilor Codului Penal al Republicii Moldova. Să pornească o cauză penală și să depună eforturi considerabile întru tragerea la răspundere penală a persoanelor care au participat la răpirea și privarea de libertate a lui Adrian Glijin;

Misiunilor diplomatice, Misiunii OSCE în Moldova, Comisiei Unificate de Control și Avocatului Poporului (Ombudsman) să monitorizeze situația respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale lui Adrian Glijin și să condamne comportamentul abuziv al structurilor de facto din regiunea transnistreană.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram