Chiar dacă autoritățile anunță că prețurile medii de consum au scăzut în luna septembrie, ieftinirea nu este una semnificativă și constituie aproximativ 0,26 la sută. În schimb, s-au scumpit simțitor unele produse alimentare precum uleiul, carnea sau lactatele, dar și medicamentele sau detergenții. Și vânzătorii de la Piața Centrală ne-au confirmat că prețurile arată diferit decât cele prezentate în datele statistice.

Conform datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, în luna septembrie au fost înregistrate creşteri de preţuri la mai multe produse, printre care unele fructe, uleiul, carnea de porc și de oi, ouăle, produsele lactate, dar și mierea de albine. Oamenii spun că cel mai mult s-a scumpit totuși uleiul din cauza recoltei slabe de semințe de floarea-soarelui, deși vânzătorii neagă acest lucru.

Și prețul la ouă a început să crească în ultima lună.

„S-a scumpit, cu doi lei, cu un leu. Se revoltă lumea. Salariile și pensiile sunt mici”.

Totuși, datele arată că la unele produse prețurile au și scăzut. Mai exact, este vorba despre fructe proaspete, legume, crupe și făină de grâu. Cumpărătorii de la piață însă nu sunt de acord cu acest fapt. De cealaltă parte, oamenii spun că prețurile chiar au crescut.

„Pentru mine mereu sunt mari, pensia e mică, de aceea prețurile sunt mari”.

„Prețurile într-adevăr s-au scumpit și mulți bătrâni nu-și pot permite… Salariile nu cresc, dar prețurile au crescut”.

Și vânzătorii spun că unele legume și fructe au devenit mai scumpe. De exemplu, strugurii, cartofii și merele.

„Nu aș zice că s-a ieftinit, tot aceleași prețuri sunt. Față de anul trecut, merele sunt mai scumpe. Cartoafa s-a scumpit, strugurii”.

În același timp, Biroul Național de Statistică anunță că au fost înregistrate unele creșteri de preț la medicamente, accesorii pentru scris, obiecte de uz casnic și igienă și țigări, toate până la 2%. Totuși, la piață am găsit detergenții mai ieftini.

„Dolarul a scăzut. -Oamenii au simțit? -Sigur că da, vedeți piața e plină”.

Iar hainele și încălțămintea, despre care datele arată că s-au ieftinit, de fapt au rămas constante, la același preț.

O creștere a prețurilor se atestă  și  la serviciile  prestate populației, precum  cursurile de limbi străine, abonamentele la sălile de forță, chiria în cămine, transportul aerian, dar și cel cu taxi.

În schimb au scăzut semnificativ prețurile la  serviciile de turism,  cu peste 10 la sută. Responsabilii spun că reducerea se datorează numărului prea mic de turiști.

ION CURMEI, DIRECTORUL UNEI AGENȚII DE TURISM: „Numărul ofertelor este destul de mare, ceea ce face concurență foarte mare pe piață, și toate pachetele turistice se vând cu un preț mai mic decât sine-costul”.

S-au ieftinit considerabil  produsele electrocasnice, mobila, combustibilii, dar și alte mărfuri de uz casnic. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în luna septembrie  inflaţia anuală a constituit 2,32%.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!