investigații

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Școliți în Occident. Unde învață copiii demnitarilor din R. Moldova?

12 octombrie 2020, ora 16:06

O investigație publicată de colegii noștri de la „Rise” a făcut furori nu demult în spațiul public. Jurnaliștii au dezvăluit că o firmă-căpușă, controlată de Vladimir Plahotniuc și implicată în furtul miliardului, a plătit studiile unor copii de politicieni din R. Moldova la universități prestigioase din Occident. Printre beneficiari a fost fiica fostului lider democrat Marian Lupu, care conduce în prezent Curtea de Conturi și copiii fostului deputat democrat Constantin Botnari, numit „borsetka”.

 Am decis să vedem și noi ce universități și-au ales în străinătate copiii mai multor demnitari de la Chișinău și cât plătesc pentru studii. „Cutia Neagră” a analizat profilurile de pe rețelele sociale, unde tinerii au dezvăluit când și unde și-au început studiile, iar părinții lor ne-au oferit detalii, argumentând de ce și-au trimis odraslele să învețe în Occident și cum s-au descurcat financiar, majoritatea dintre ei trăind doar din salariile primite de la stat.

Fiica președintelui Curții de Conturi, Marian Lupu, Alexandra, a absolvit în 2018 Universitatea Maastricht din Olanda. Taxa anuală pentru studiile de licență variază acolo între 8 și 32 de mii de euro. O investigație „RISE” arată că, în iulie 2014, când Marian Lupu era președintele Partidului Democrat, firma offshore „Rowallan Overseas SA” a transferat universității peste 18 mii de euro, la destinația plății indicând-o pe studenta Alexandra Lupu. Banii au fost transmiși dintr-un cont deschis la „ABLV Bank” din Letonia, implicată în dispariția miliardului din R. Moldova.

Marian Lupu a negat că Vladimir Plahotniuc ar fi plătit pentru studiile fiicei sale:

Nici o persoană fizică sau juridică nu a finanțat studiile copiilor mei. Toate cheltuielile au fost suportate de către noi, părinții. De pe conturile bancare obișnuite de card, nu este posibil de efectuat transferuri internaționale. În aceste condiții, am transmis banii în numerar colegilor mei de la partid de atunci, care desfășurau activități de afaceri și dispuneau de conturi și le-am adresat solicitarea să efectueze tehnic viramentul către Universitatea din Maastricht”, a explicat Marian Lupu.

Tot la universitatea Maastricht din Olanda, pe care a absolvit-o fiica lui Marian Lupu, studiază în prezent una dintre fiicele procurorului general Alexandr Stoianoglo.

Corina Stoianoglo a ales facultatea de „Economie și cercetare operațională”, unde taxele pentru studii sunt de peste 8 mii de euro pe an. Procurorul general afirmă însă că plătește un contract de patru ori mai mic – 2000 de euro anual.

Fiica mai mare a procurorului, Cristina Stoianoglo a învățat la Universitatea de Economie și Afaceri din Viena, una de top din UE. Procurorul general susține că fiica sa a trecut un program de masterat acolo, iar studiile de licență le-a făcut la Academia de Studii Economice din Chișinău.

Potrivit declarației de avere, familia Stoianoglo a avut anul trecut venituri de peste jumătate de milion de lei din salariul de expert într-un ONG „CMI Finlanda”, unde a activat înainte de a fi numit la șefia Procuraturii Generale. Soția sa deține un salon de frumusețe în Chișinău, dar nu indică venituri din această afacere.

Alexandr Stoianoglo: „După absolvirea ASEM, în perioada anilor 2018 – 2019, fiica mai mare a beneficiat de studii gratuite la Universitatea de Economie și Afaceri din Viena, după ce a câștigat concursul de admitere în învățământul de masterat al respectivei universități. Fiica mai mică a ales specialitatea econometria – domeniu de studii care nu este disponibil în Moldova. Primul an de studii ne-a costat 1000 de euro, iar taxa pentru al doilea an este 2000 de euro. Cheltuielile respective sunt confirmate oficial și au fost oglindite în declarațiile mele pe venit din anii precedenți, perioadă în care nu dețineam funcția de procuror general. Salariul pe care-l am în prezent, îmi permite să acopăr aceste cheltuieli”.

În Olanda își fac studiile copiii mai multor demnitari. Mihai Jizdan, fiul deputatului democrat Alexandru Jizdan, a absolvit în 2017 liceul privat „Orizont” din Chișinău, iar acum învață la facultatea Tehnologii Informaționale a Universității de Științe Aplicate „Fontys” din Olanda.

Instituția afișează taxe de studii de circa 9000 de euro pe an la această facultate. Deputatul afirmă că studiile feciorului costă doar 2000 de euro anual pentru că este cetățean al Uniunii Europene, iar Mihai și le achită singur, pentru că lucrează și mai primește bursă.

Alexandru Jizdan, deputat PDM: „Noi achităm contractul băiatului sau mai bine spus primul an l-am achitat noi, 2000 de euro și nu 9000 de euro. În primul an am trăit în campus, la cămin studențesc, și după luna ianuarie feciorul s-a angajat la muncă. Lucrează de la ora 18:00 până lă la ora 22:00 la o companie care transportă colete. După legislația Olandei, copiii care cumulează un număr anume de ore muncite, li se oferă bursă. În așa fel băiatul nostru dispune de circa 1900, sub 2000 de euro lunar, bani cu care deja băiatul își permite să-și achite studiile, să-și achite traiul și să ducă un mod normal de viață”.

Alexandru Jizdan mai are doi feciori – unul încă elev, iar altul student la facultatea de Relații Internaționale a Universității de Stat din Moldova. În ultimii ani, deputatul a avut venituri doar din salariile primite de la stat, la care se adaugă pensia și venitul soției. În total 400 de mii de lei, potrivit declarației de avere din 2019.

Fiul deputatului Oleg Sîrbu, fost democrat care a trecut în grupul parlamentar „Pro Moldova”, Vladlen, învață din 2017 la una dintre cele mai mari instituții de învățământ superior din Danemarca – „VIA Univerity College”, unde taxele de studii variază între 5000 și 7000 de euro pe an. În total, între 21 si 52 de mii de euro pentru toți anii de studiu.

 

Deși Oleg Sîrbu și-ar putea permite financiar să acopere astfel de cheltuieli din afacerile pe care le administrează, deputatul afirmă că fiul său învață gratuit în Danemarca și cheltuie aproximativ 800 de euro lunar pentru trai.

Oleg Sîrbu, deputat Pro Moldova: „Studiile sunt fără plată prin cetățenie română. Cerințele sunt mari, dar fără plată. Este matur, a făcut sport, s-a antrenat acolo la arte marțiale și îi plăteau salariu și se descurca. Clar lucru și noi. Undeva în jur de 800 de euro lunar. Prețurile la produsele alimentare sunt similare, un piculeț poate mai mari. Cazarea 400-500 de euro”.

Studentă este și fiica mai mică a deputatei Violeta Ivanov, candidatul Partidului Șor la alegerile prezidențiale de pe 1 noiembrie. Margareta Ivanov învață mai aproape de casă, în România, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș. Taxele pentru studii la facultatea de Cosmetologie pe care și-a ales-o nu sunt atât de mari – circa 800 de euro pe an.

 

În vârstă de 21 de ani, Margareta și-a pornit o afacere în Târgul Mureș. Pe rețelele sociale tânăra scrie că este director la un salon cosmetologic care-i poartă numele „Medical Cosmetology by Margo”.

Nu am reușit să aflăm din ce bani a deschis salonul. Violeta Ivanov a refuzat să ne ofere un comentariu la subiect, evitând echipa noastră de filmare. Ivanov nu ne-a răspuns nici la telefon și nici la mesajele transmise prin intermediul purtătoarei sale de cuvânt.

În 2016, pe când era elevă la liceu, Margareta Ivanov a ajuns „vedetă” în presa străină după ce jurnaliștii au publicat mai multe poze de pe Instagramul tinerei, în care aceasta apărea îmbrăcată în blănuri, cu bijuterii, ochelari și genți produse de marile case de modă. De asemenea, a publicat o poză cu un „Jaguar”, însoțită de comentariul: „Cadoul perfect. Bun venit micuța”, lăsând să se înțeleagă că cineva i-a dăruit acea mașină scumpă. Violeta Ivanov a negat atunci că bunurile de lux i-ar aparține fiicei sale.

Și pozele afișate astăzi pe Facebook trădează faptul că tânăra duce o viață de invidiat, fiind mare amatoare de călătorii. În ultimii ani s-a lăudat că a vizitat Muntenegru, Italia, Spania, Franța, dar și Monaco, una dintre cele mai scumpe locaţii din lume. Iar în septembrie anul trecut, Margareta Ivanov a fost cerută în căsătorie pe malul mării, în Grecia.

Peste hotare şi-a facut studiile și Madlene, fiica mai mare a deputatei Violeta Ivanov. Aceasta a învățat dreptul internațional la Universitatea „Pantheon Sorbonne” din Paris.

Violeta Ivanov a activat în ultimii ani doar în funcții publice. A ajuns deputată pe lista Partidului Comuniștilor, ulterior a trecut la democrați, iar în mai 2020- în Partidul Șor. Pentru anul trecut, aceasta declară doar salariul și compensațiile primite de la Parlament în valoare de circa 230 de mii de lei. Aproximativ aceeași sumă a câștigat și soțul său.

În Olanda a mers la studii în acest an și Smaranda Bolea, unica fiică a deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Vladimir Bolea. A ales una dintre cele mai vechi și prestigioase instituții din Olanda – Universitatea Groningen, facultatea de Business internațional.

Taxele de școlarizare la această universitate pornesc de la 4 200 de euro pe an pentru studenții din Uniunea Europeană și cel puțin 12 600 de euro anual pentru studenții străini. Deputatul PAS afirmă însă că a plătit un contract de numai 1100 de euro pentru fiica sa.

Vladimir Bolea, deputat PAS: „Este o facultate la care nu va avea bursă, evident. Costă 1100 de euro primul an, bani care se plătesc lunar și începând cu anul doi și trei se plătește 2000 de euro pe an, ceea ce ar însemna 40 de mii de lei pe an… Ea a depus ca cetățean al României, are buletin de Iași și din acest considerent sunt taxele pe care le plătește”.

Tot pe pagina web a universității scrie că studenții din primul an sunt obligați să locuiască în campus, iar cheltuielile lunare pentru întreținere sunt estimate la 900 de euro.

Vladimir Bolea: „Cu adevărat trebuie de locuit în campus, dar se poate de locuit și la gazdă. Costă de la 300 la 400 de euro pe lună chiria și plus cât mai trebuie pentru trai. -Am văzut că declarați doar salariul de deputat, alte venituri anul trecut nu ați avut. Cum o să vă descurcați? -Dacă tot ați văzut declarația mea, mai am niște bănuți și în al doilea rând mai are și o mamă care tot lucrează și are declarație pe venituri legale și eu cred că dacă este să trăiești modest, ca un om normal că asta se întâmplă, se poate de trăit și de învățat”.

Și câțiva membri din actualul Guvern au copii care studiază în Occident sau au absolvit deja instituții străine de învățământ. De exemplu, Paula Perju, fiica ministrului Agriculturii, studiază la Universitatea Mannheim, una de top din Germania.

Taxele se ridică aici la 8500 de euro pentru programul de licență, dar Ion Perju susține că fiica sa învață gratuit, după ce a obținut o bursă. Ea s-a numărat printre cei 10 tineri din R. Moldova care au câștigat în 2018 un concurs de schimb academic finanțat de autoritățile Germaniei.

Deși nu achită pentru studiile fiicei sale, ministrul recunoaște că sunt cheltuieli lunare de peste 700 de euro pentru trai în Germania. În primul an chiar a luat un credit și bani cu împrumut de la rude pentru a-și ajuta fiica.

Ion Perju, ministru al Agriculturii: „Ea a decis unde să meargă la studii. Știam că va fi complicat. Primul an chiar am luat credit, ne-a ajutat și sora care este de mulți ani în Italia.  Sunt instituțiile de integritate care pot să verifice toate transferurile care s-au făcut din Italia în Moldova și din Moldova pe conturile Paulei. Sumele nu sunt însă atât de mari de întreținere. – Aproximativ cât lunar? –Pentru trai sunt la 720 de euro dintre care ea are bursă de 450 de euro și 300 le câștigă ea din munca de asistent al profesorului universitar”.

Și cei doi fii ai premierului Ion Chicu și-au făcut studiile în Marea Britanie. Ștefan Chicu, cel care s-a însurat recent, provocând un mare scandal în societate pentru că și-a făcut nuntă pe timp de pandemie, a învățat la prestigioasa Școală de Business din Londra.

Numărul demnitarilor care au ales să-și trimită copiii la studii în Europa este mai mare doar că mulți au absolvit deja universitățile. De exemplu, ambii fii ai președintelui Partidului Democrat Pavel Filip au învățat în Olanda. Dumitru a studiat la Universitatea din Briston şi apoi la cea din Groningen. Iulian Filip şi-a făcut studiile la Universitatea Erasmus din Rotterdam. Taxele la aceste instituții se ridică la 5-7 mii de euro pe an, dar fostul premier spune că a plătit mult mai puțin.

Pavel Filip, președinte PDM: „A fost decizia lor personală. Dacă vreți să mă credeți chiar nu m-am implicat eu, doar m-au anunțat de facultățile pe care le-au ales și desigur că nu le-am impus niciun impediment.  Am putut să ne permitem să le finanțăm studiile. Cheltuieli au fost mult mai puține decât sumele pe care le numiți dvs”.

Pavel Filip ne asigură că firme asociate lui Vlad Plahotniuc nu au finanțat cu niciun cent studiile fiilor , cum a fost în cazul foștilor săi colegi Marian Lupu și Constantin Botnari. Totuși, Pavel Filip nu-și mai amintește sumele pe care le-a achitat și cum exact a făcut plățile: „Nu au fost făcute asemenea transferuri. Am achitat studiile atâta timp cât a fost nevoie să fie achitate, ulterior s-au descurcat singuri. – Prin firme nu s-au făcut transferuri? Ați achitat personal, cu cash? – Dacă sincer, nici nu-mi pot aminti toate aceste elemente, dar cu certitudine nu a fost nicio încălcare”.

Nu putem să nu amintim și de studiile fiului mai mic al fostului premier Iurie Leancă, care a învățat în Marea Britanie pe banii lui Ilan Șor. Potrivit unei investigații anterioare a Jurnal TV, Șor ar fi plătit peste 25 de mii de lire sterline pentru studiile lui Liviu Tristan Leancă, prin intermediul unei firme din schema „furtului miliardului”. Inițial Iurie Leancă a spus că extrasele bancare prezentate de jurnaliști nu sunt adevărate, iar ulterior a recunoscut și a povestit cum au fost efectuate plățile.

Fiica fostului deputat democrat Constantin Botnari, și-ar fi făcut studiile în Marea Britanie din banii plătiți de offshorul „Rowallan Overseas SA” care ar fi achitat și contractele fiicei lui Marian Lupu. Laurenția Botnari a beneficiat în august 2013 de aproape 21 de mii de euro pentru taxa de studii la „Oxford International College”. Un an mai târziu, ea s-a transferat la „Cambridge”, iar off-shoreul i-a achitat, în continuare, taxa pentru studii de peste 34 de mii de euro.

Și fratele ei, Jan Botnari, a studiat la „Solent University” din  Marea Britanie, pe bani proveniți din aceeași sursă. Firma a transferat universității 4 300 de euro.

Copiii lui Vlad Plahotniuc și Vlad Filat au ales ca destinație pentru studii aceeași țară – Elveția. Timofei Plahotniuc a studiat la un colegiu de elită din Elveția, iar societatea a fost bulversată de pozele apărute anterior în spațiul public despre viața de lux pe care o ducea tânărul. Când a împlinit 18 ani, Timofei a primit în dar o mașină de peste un milion de dolari.

Luca Filat, a șocat prin lux, deja în anii de studenție din Londra, când a postat poze dintr-o vacanță la Saint Tropez, unde apărea în compania prietenilor stropindu-se cu șampanie care costă 500 de euro sticla.

În vara anului 2019, Luca Filat, în vârstă de 22 de ani, a vrut să achite 390 de mii de lire sterline pentru chiria unui penthouse dintr-un sector de elită al Londrei. Din motiv că nu a putut demonstra proveniența banilor, banii au fost confiscați de autoritățile engleze.

Revenim la copiii actualilor deputați. Încheiem cu Vlad Gațcan, fiul socialistului Ștefan Gațcan, care a ajuns în gura lumii săptămâna trecută, după ce și-a cerut iubita de soție, dăruindu-i un inel ce valorează circa 24 de mii de dolari.

Logodnica sa, bloggerița Marinela Bezer, a postat bijuteria pe Instagram, menționând că este un inel deosebit de la renumitul brand „Harry Winston”.

Deputatul Ștefan Gațcan a declarat că nu-și ajută fiul cu bani încă de când era la liceu, dar acesta poate să-și permită astfel de cadouri pentru că are o afacere în Marea Britanie.

După absolvirea liceului din Chișinău, Vlad Gațcan a plecat la studii în România, dar la scurt timp a renunțat la idee și s-a mutat la Londra. Acolo a absolvit școala de business a Universității Middlesex.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram