Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC), face apel către candidații pentru funcția de președinte al Republicii Moldova să participe la dezbaterile electorale organizate de furnizorii de servicii media. Organizațiile membre ale CALC susțin că în contextul situației epidemiologice, când concurenții electorali sunt limitați în desfășurarea activităților, alegătorii nu trebuie privați de dreptul lor de a recepționa informații despre campanie din prima sursă

Accesul liber la informație, la activitățile de informare și educație electorală, precum și accesul la activitățile de campanie electorală este esențial în vederea exercitării de către alegători a votului conștient. (…) În acest sens, disponibilitatea mai multor furnizori de servicii media pentru organizarea dezbaterilor publice este foarte bine-venită și organizațiile membre ale CALC încurajează insistent candidații la funcția de președinte să facă uz de această disponibilitate”, se spune într-un comunicat de presă al Coaliției.

Potrivit CALC, în primul rând, dezbaterile electorale reprezintă o sursă directă, importantă și credibilă de informare pentru alegători cu privire la campania electorală și concurenții electorali. În al doilea rând, dezbaterile electorale sunt o oportunitate gratuită, accesibilă tuturor candidaților, de a informa alegătorii cu privire la cele mai sensibile probleme ale societății descrise în platformele lor electorale. În plus, informarea are loc concomitent cu prezentarea valorii platformelor candidaților în comparație cu platformele contracandidaților și, în consecință, îi determină pe alegători să-i voteze.  Și, nu în ultimul rând, în contextul pandemiei de COVID-19, dezbaterile electorale organizate de către furnizorii de servicii media reprezintă una dintre puținele activități de campanie cu risc redus de contaminare.  De asemenea, dezbaterile reprezintă o bună practică la nivel internațional în materie de campanie electorală și un instrument eficient de promovare a libertății de exprimare și a pluralismului politic în cadrul scrutinelor electorale.

„În vederea asigurării unei competiții electorale bazate pe egalitatea șanselor, precum și în interesul suprem al alegătorilor de a-și forma o opinie informată cu privire la concurenți, participarea tuturor candidaților sau a persoanelor de încredere ale acestora în cadrul dezbaterilor electorale este imperativă”, susține CALC.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!