/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Atenție, pescari! Proveniența peștelui care ajunge în comerț ar putea fi verificată

15 octombrie 2020, ora 16:40

Documentația privind proveniența peștelui care ajunge în comerț ar putea să fie verificată de Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Un proiect de lege propune să-i fie atribuită această împunternicire IPM. Actualmente, proveniența peștelui nu este verificată de nicio instituție. În plus, Inspectoratul ar putea să obțină dreptul de a aplica amenzi în caz de nerespectare a legislației.

Proiectul are ca scop excluderea fenomenului pescuitului ilegal și al braconajului piscicol în obiectivele acvatice de pe teritoriul țării.

În prezent, conform prevederilor Codului Contravențional, încălcarea regulilor de transportare și comercializare a produselor pescuitului și altor organisme acvatice se constată și se excaminează de către colaboratorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), care monitorizează doar calitatea produselor.

Începând cu 1 aprilie 2016, în Republica Moldova a fost interzis pescuitul industrial și comercial pentru a conserva resursele biologice acvatice și pentru a asigura restabilirea acestora. Actualmente, acvacultura este limitată la câteva specii de pești – crap, caras, sânger, novac, amur și somon african. Orice altă specie de pești din apele dulci pe piață provine din braconaj sau este de import.

Proiectul de lege urmează a fi dezbătut în ședință plenară.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram