/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/DOC/ Primarul orașului Basarabeasca ar putea fi demis din funcție. Încălcările depistate de ANI

missing
15 octombrie 2020, ora 11:50

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către Valentin Cimpoeș, primarul orașului Basarabeasca. Potrivit sesizării, primarul a încheiat în anul 2018 cu o firmă fondată de mama sa un contract de prestări servicii în sumă de 12 mii lei.

În cadrul controlului inițiat, inspectorul de integritate a constatat din materialele probatorii că, primarul stabilise relațiile juridice cu firma mamei sale încă din anul 2016, când a semnat primele ordine de plată cu mama sa.

În total, în perioada august 2016 – martie 2020,  primarul a încheiat cu această firmă 16 ordine de plată și contractul de achiziționare a serviciilor pentru întreținerea mașinii de serviciu. În aceste scopuri, din bugetul primăriei au fost transferați spre contul firmei suma totală de aproximativ 80 mii de lei.

În rezultatul acestor acțiuni, inspectorul de integritate a stabilit că – prin emiterea acestor acte juridice, luarea deciziei/participarea la luarea deciziilor în privința unor persoane apropiate au fost încălcare prevederilor legii privind declararea averii și intereselor personale. Primarul nu a luat măsurile de rigoare pentru a proteja corectitudinea procesului de luare a deciziilor, nu a declarat în scris și nu a soluționat prin abținere conflictul de interes real în care s-a aflat și a admis consumarea acestuia.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, primarul riscă să îi fie încetat mandatul și nu va avea dreptul de a exercita funcția de primar, o altă funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția altor funcții electorale pe o perioada de 3 ani. Totodată, subiectul vizat va fi inclus și în Registrul Interdicțiilor al ANI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram