Puieți de pomi fructiferi și pomușoare exotice, tehnică de câteva sute de mii de euro și cel mai modern utilaj agricol. Toate acestea au fost astăzi doar admirate de către agricultorii, care au venit la expoziția Moldagrotech, organizată în premieră în afara orașului. Ofertele propuse sunt bune, spun fermierii, dar mult prea scumpe într-un an secetos, când practic nu au avut profit de pe urma roadei.

Acest meteobot este un robot agricol de ultimă generație, care poate să ofere informații complete despre vremea de afară, dar și să ajute la prezicerea prognozei.

Viteza vântului 1,1 m/sec, precipitațiile în ultimele trei ore sunt zero, nu a plouat, temperatura 19 grade Celsius.

La expoziție au fost prezentate și multe inovații, care pot ajuta agricultorii să lupte cu seceta, mai ales că anul acesta au avut mult de pierdut din cauza lipsei ploilor. De exemplu, această geomembrană este utilizată, pentru ca bazinele de acumulare să nu rămână fără apă.

„Dacă lovește seceta, apa nu se duce. Funcția ei este strat de impermeabilizare. Termenul de exploatare – de peste 30 de ani.”

Tot aici au fost prezentate și mai multe tractoare moderne, cel mai scump costând aproape 200 de mii de euro. Deși e modernă, iar multe modele erau și la promoție, tehnica a fost mai mult ocolită de agricultori.

„E frumoasă, e performantă. – Da bani sunt? – Anul acesta nu prea.

„Porumbul practic nu a fost roadă, grâul la 80-90% compromis. Nu avem resurse, dar am venit să ne informăm ce mai este nou.”

Iar unul dintre agricultori s-a plâns că, până acum, nu a primit banii promiși de Guvern, pentru hectarele de roadă compromisă. A vrut să discute și cu premierul această întrebare, mai ales că acesta a vizitat ieri expoziția, dar nu a reușit.

„Am vrut să-i adresez domnului Chicu o întrebare în privința sistemei de subvenționare, dar paza nu mi-a dat voie. 01:15-01:18 Deocamdată, nu se aude nimic, cred că înainte de alegeri va fi ceva.”

Deocamdată, nici Ministerul Agriculturii nu știe când vor fi alocați bani pentru cea de-a doua grupă de cereale, întrucât nu au fost încă estimate pagubele. Și dacă lângă utilajul agricol mai mult bătea vântul, atunci zona unde se vindea răsad era aglomerată. Vânzătorii se lăudau cu soiurile cele mai noi și exotice de fructe, legume și pomușoare.

„Avem un sort nou de zmeură, adusă de peste hotare pe proiect, Tulamen, este cu fruct mășcat, aromat, mai mășcat decât cușma lui Guguță.”

„Este un mix de zmeură cu căpșună, tufa crește la un metru. -Se numește Miao Miao? – Da, este japoneză.”

Practic toți ieșeau de aici cu mâinile pline și buzunarele… goale.

„Levănțică am luat pentru familia de albine, să aibă de unde culege flori.”

„ Pomi diferiți, și mai târzii, și mai devreme… E bine, dar era mai bine când era în centru, că era aproape.”

Expoziția este deschisă până pe 17 octombrie. La ea participă circa 50 de companii din Republica Moldova, România și Ucraina. Pentru prima dată, expoziția are loc în câmp deschis, pentru a respecta regulile anti-covid.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!