/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Ex-președintelui francez Sarcozy i se aduc noi acuzații în ancheta privind campania prezidențială din 2007

missing
16 octombrie 2020, ora 18:34

Fostul şef de stat francez Nicolas Sarkozy a fost inculpat pentru „asociere de răufăcători” în ancheta asupra suspiciunilor de finanţare libiană a campaniei sale prezidenţiale în 2007, ceea ce îi agravează situaţia judiciară în contextul în care mai are alte două procese în alte dosare, relatează vineri AFP, citat de Agerpres.

După patru zile de audiere şi un interogatoriu de peste 40 de ore încheiat luni seară, Nicolas Sarkozy a fost inculpat pentru a patra oară în dosarul finnațării campaniei sale electorale din 2007.

„Am aflat cu cea mai mare stupefacţie despre această nouă inculpare (…). Nevinovăţia mea este din nou desconsiderată de o decizie care nu aduce nici cea mai mică dovadă privind orice finanţare ilicită”, a reacţionat fostul preşedinte francez pe Facebook.

„În cele din urmă îmi voi dovedi nevinovăţia. Mă voi lupta cu toată determinarea şi energia de care sunt capabil. Nedreptatea nu va câştiga”, a mai spus Nicolas Sarkozy.

Pe 31 ianuarie, magistraţii l-au inculpat pentru constituire de grup infracțional pe unul dintre foştii săi colaboratori, Thierry Gaubert, suspectat că a beneficiat de fonduri provenind de la regimul libian al lui Muammar Gaddafi, care ar fi alimentat campania lui Sarkozy.

Printr-un rechizitoriu auxiliar de la sfârşitul lui ianuarie, Parchetul naţional financiar a extins investigaţiile la aceste fapte de „asociere de răufăcători”, deschizând calea către inculparea mai multor noi suspecţi, precum şi către agravarea urmăririi judiciare a unor protagonişti deja inculpaţi, printre care şi Sarkozy.

Oricine vede că este vorba despre o decizie fără precedent, în coerenţă cu investigaţiile realizate. Procedura îşi urmează cursul”, a declarat Vincent Brengarth, avocatul asociaţiei anti-corupţie Sherpa, parte civilă în acest dosar.

Alte acuzații împotriva lui Sarkozy

Fostul şef al statului a fost deja inculpat în martie 2018 pentru „corupţie pasivă, tăinuire de deturnare de fonduri publice şi finanţare ilegală a campaniei”. De asemenea, el a fost plasat sub control judiciar.

Cu prilejul ultimei sale audieri, în iunie 2019, Sarkozy a denunţat un „complot”, iar apoi a refuzat să răspundă întrebărilor magistraţilor.

Nicolas Sarkozy a invocat în special imunitatea sa prezidenţială, reproşându-le judecătorilor că au ieşit din perimetrul autorizat al anchetei şi afirmând că deturnarea de fondurile publice ale unei ţări străine, de care este acuzat, este un delict care nu există în legea franceză.

Curtea de apel din Paris a respins în mare parte recursul lui Sarkozy şi a validat aproape în întregime investigaţiile lansate în urmă cu opt ani în această afacere cu multiple ramificaţii.

Avocaţii lui Sarkozy au făcut recurs şi la această decizie, a declarat o sursă judiciară pentru AFP.

Ancheta a fost deschisă după publicarea de către Mediapart în 2012, între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, a unui document menit să dovedească faptul că victoria din alegeri a lui Sarkozy din urmă cu cinci ani a fost finanţată de regimul lui Muammar Gaddafi.

Filiera libiană

În urma mărturiilor unor demnitari libieni, a consultării unor note ale serviciilor secrete de la Tripoli şi a acuzaţiilor aduse de un intermediar, magistraţii au reuşit să adune în şapte ani de muncă o serie de indicii tulburătoare care conturează această teorie.

Totuşi, nicio probă materială indiscutabilă nu a fost găsită până acum, chiar dacă mişcări de fonduri suspecte au dus la nouă inculpări până în prezent.

În noiembrie 2016, omul de afaceri Ziad Takieddine – unul dintre inculpaţii în acest dosar şi care este căutat de autorităţi după condamnarea sa în iulie într-o altă afacere răsunătoare – a afirmat că i-a dat în perioada de sfârşit a lui 2006 şi început al lui 2007 cinci milioane de euro lui Sarkozy, pe atunci ministru de interne, şi directorului său de cabinet, Claude Gueant.

Pe lângă acest dosar, în care investigaţiile sunt încă în curs, fostul şef de stat va fi judecat între 23 noiembrie şi 10 decembrie pentru „corupţie” în afacerea aşa-numită a „ascultărilor”. El este suspectat că, împreună cu avocatul său Thierry Herzog, a încercat să obţină de la un înalt magistrat, Gilbert Azibert, informaţii secrete într-o procedură judiciară.

Sarkozy urmează, de asemenea, să fie judecat între 17 martie şi 15 aprilie 2021 pentru finanţarea ilegală a celeilalte sale campanii prezidenţiale, cea din 2012, în cadrul afacerii Bygmalion, în care i se reproşează depăşirea plafonului de cheltuieli de campanie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram