Investigație: Două companii, vizate într-un dosar penal și gestionate din umbră, realizează lucrări de milioane în Capitală

19 octombrie 2020, ora 13:31

Două companii vizate anterior într-un dosar penal și gestionate din umbră de un singur beneficiar, condamnat ulterior pentru fraudarea licitațiilor, au ajuns să fie implicate în realizarea unor lucrări de milioane pentru Capitală, se arată în investigația Chișinău, „șantier electoral” cu firme penale și 100 de milioane din bugetul statului, publicată de Ziarul de Gardă.

Astfel, „una companii a câștigat un contract de 16 milioane de lei pentru amenajarea unui parc, iar alta, deși figurează în lista agenților economici care au interdicție de a participa la licitații publice, repară trotuarele din centrul Chișinăului, după ce a fost subcontractată de către agentul economic care a câștigat contractul de aproape 23 de milioane de lei, semnat cu Administrația de Stat a Drumurilor”.

„O companie vizată în dosarul licitațiilor trucate și care era gestionată de Alexei Voloșciuc, SRL „Levprocons”, este implicată, în prezent, în reparația trotuarelor de pe străzile A. Pușkin și Mitropolit Bănulescu-Bodoni, lucrări în valoare de circa 22 de milioane de lei. În 2018, compania a primit interdicție de a participa la licitațiile organizate de stat pentru o perioadă de trei ani, din cauza executării necorespunzătoare a clauzelor contractuale”.

În investigație se menționează că „Alexei Voloșciuc a fost surprins de mai multe ori pe șantierul de pe străzile Bodoni și Pușkin, acesta fiind prezent și atunci când primarul Ion Ceban și viceprimarul Victor Chironda inspectau lucrările de reabilitare a trotuarelor. În septembrie, curent, primarul Ion Ceban, fără a da nume, dar făcând referire la Alexei Voloșciuc, a precizat că persoana care gestiona lucrările de renovare a trotuarelor a decedat și că acest lucru a complicat procesul”.

Întrebat cum se face că o companie cu trecut penal și care figurează în lista interdicțiilor a ajuns să execute proiectul de reabilitare a trotuarelor de pe cele două străzi, viceprimarul Victor Chironda, responsabil de monitorizarea lucrărilor, ne-a spus că nu cunoaște istoricul acestei companii și faptul că Alexei Voloșciuc este vizat în dosare penale.

Totodată, ZdG scrie că concomitent cu dosarul licitațiilor aranjate, Alexei Voloșciuc și Elena Ciornei figurau și în alt dosar penal, pentru fals în declarații. Alexei Voloșciuc era învinuit că, în calitate de gestionar al „Barzine-Cons” SRL, pentru a corespunde cerințelor licitației organizate în septembrie 2014 de către Primăria Tohatin. Pe marginea acestui caz, în 2019, instanța a recunoscut-o vinovată de fals în declarații pe fina lui Voloșciuc, dar aceasta a fost eliberată de răspundere penală din motivul expirării termenului de prescripție. Prin aceeași sentință, Alexei Voloșciuc a fost achitat pe motiv. Procurorul ulterior a depus apel și a solicitat recunoașterea lui Voloșciuc ca fiind vinovat. În ianuarie 2020, magistrații au admis recursurile, au casat decizia CA Chișinău și au trimis cauza la rejudecare.

În pofida acestui dosar, companiile vizate au continuat să câștige contracte de milioane cu statul. De exemplu, în noiembrie 2019, ZdG a scris că „Barzine-Cons” reușea să semneze contractul de construcție a Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) de stat Palanca, un proiect cu o valoare totală de 7,1 milioane de dolari.

Acum trei ani, procurorii anticorupție anunțau că mai multe persoane, inclusiv primari și reprezentanți ai unor agenți economici, erau reținute, fiind suspectate că ar fi acționat conform unui plan infracțional, urmărind scopul obținerii asistenței financiare de la Fondul Ecologic pentru implementarea unor proiecte locale.

Atunci, procurorii afirmau că au documentat mai multe licitații publice privind construcția sistemelor de canalizare şi a stațiilor de epurare în mai multe localități, în urma cărora au câștigat companiile gestionate din umbră de un singur beneficiar, Alexei Voloșciuc. În dosar figurau mai multe companii gestionate sau afiliate familiei Voloșciuc: „Barzine-Cons”, „Regal-Rent”, „Valenscor-Design”, „Santeh-Trans” sau „Levprocons” SRL.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram