/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

/VIDEO/ A stat 5 zile în închisoare, după ce a filmat în zona de conflict dintre India și Pakistan. Un regizor moldovean, premiat la zeci de festivaluri internaționale

missing
19 octombrie 2020, ora 06:50

A stat 5 zile în închisoare, după ce a filmat în zona de conflict dintre India și Pakistan. Astăzi, însă, filmul lui „Feel India” este premiat la zeci de festivaluri desfășurate în toate colțurile lumii. Este povestea lui Ion Șova, un tânăr regizor moldovean, căruia i-a reușit să capteze și să redea cultura indiană într-un film de doar 11 minute. Echipat cu o cameră de filnat și o dronă de dimensiuni mici, Ion este capabil să creeze adevărate capodopere cinematografice.

Cariera în domeniul cinematografic Ion și- a început-o la Cluj, atunci când a aplicat la facultatea de teatru și televiziune. Pe parcursul studenției au prins viață și primele proiecte ale tânărului, însă într-un moment mai puțin așteptat ,lucrurile au luat o altă turnură.

ION ȘOVA, REGIZOR: „Deci, am făcut câteva proiecte pe parcursul facultății, cu unul am și ajuns în America. Am încercat să mă axez și pe alte chestii, de a face business pe internet, însă nu s-a primit și am decis să-mi iau zborul ca și steward de bord, cabin crew”.

Chiar dacă a ales să activeze ca însoțitor de bord, Ion nu s-a despărțit de cameră. Fiecare călătorie însemna o nouă filmare sau un produs nou pentru domeniul cinematografic.

ION ȘOVA, REGIZOR: „Odată ce călătorești, clar că ai oportunitatea să vezi multe lucruri, să le filmezi, și dat fiind faptul că programul de lucru ca și steward îți permite să ai mai mult timp liber, decât în mod normal, reușeam să iau camera și să călătoresc, să filmez prin zonă”.

Ajuns să lucreze la o companie de zbor asiatică, viața îi pregătise cele mai neașteptate surprize.

ION ȘOVA, REGIZOR: „Compania a lucrat câteva luni, după care a dat faliment și au spus, noi vă luam bilete acasă, duceți-vă. Eu am decis, dacă am totuși ocazia să călătoresc puțin mai departe, dacă totuși fiind în Asia, am decis să merg în India, acolo s-a început toată aventura mea”.

Timp de 2 luni a avut ocazia să filmeze cultura indiană și stilul de viață al oamenilor de acolo. Călătoria tânărului regizor, însă, nu s-a lăsat fără peripeții.

ION ȘOVA, REGIZOR: „Eu din cauza ei am stat în închisoare. – De ce? – Fiindcă am filmat în zone ilegale, am filmat în zone de conflict, dintre India și Pakistan, acolo cei care umblă cu camera îs luați și sunt verificați”.

După un an de lucru intensiv, ajuns în martie 2020 cu produsul final pregătit, Ion a decis să-l promoveze la diferite festivaluri. Atunci tânărul a început să culeagă roadele muncii sale, iar filmul a fost apreciat în toată lumea.

ION ȘOVA, REGIZOR: „Primul festival la care filmul a participat a fost chiar în luna iunie, când am început să promovez filmul, am participat la un festival din Venezuela. La momentul actual, e deja început de octombrie, acum deja sunt peste vreo 70 de festivale și 15 premii pe care filmul le-a câștigat și continuă să fie acceptat și să câștige premii pe parcurs”.

Acum, tânărul are planuri mari de viitor. Următorul film urmează să fie realizat în Sri Lanka. În pofida faptului că tînărul își desfășoară activitatea în diferite puncte geografice, în viitor, el planifică să se întoarcă acasă, acolo unde deja și-a amenajat o grădină și un cinematograf în aer liber.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram