A stat 5 zile în închisoare, după ce a filmat în zona de conflict dintre India și Pakistan. Astăzi, însă, filmul lui „Feel India” este premiat la zeci de festivaluri desfășurate în toate colțurile lumii. Este povestea lui Ion Șova, un tânăr regizor moldovean, căruia i-a reușit să capteze și să redea cultura indiană într-un film de doar 11 minute. Echipat cu o cameră de filnat și o dronă de dimensiuni mici, Ion este capabil să creeze adevărate capodopere cinematografice.

Cariera în domeniul cinematografic Ion și- a început-o la Cluj, atunci când a aplicat la facultatea de teatru și televiziune. Pe parcursul studenției au prins viață și primele proiecte ale tânărului, însă într-un moment mai puțin așteptat ,lucrurile au luat o altă turnură.

ION ȘOVA, REGIZOR: „Deci, am făcut câteva proiecte pe parcursul facultății, cu unul am și ajuns în America. Am încercat să mă axez și pe alte chestii, de a face business pe internet, însă nu s-a primit și am decis să-mi iau zborul ca și steward de bord, cabin crew”.

Chiar dacă a ales să activeze ca însoțitor de bord, Ion nu s-a despărțit de cameră. Fiecare călătorie însemna o nouă filmare sau un produs nou pentru domeniul cinematografic.

ION ȘOVA, REGIZOR: „Odată ce călătorești, clar că ai oportunitatea să vezi multe lucruri, să le filmezi, și dat fiind faptul că programul de lucru ca și steward îți permite să ai mai mult timp liber, decât în mod normal, reușeam să iau camera și să călătoresc, să filmez prin zonă”.

Ajuns să lucreze la o companie de zbor asiatică, viața îi pregătise cele mai neașteptate surprize.

ION ȘOVA, REGIZOR: „Compania a lucrat câteva luni, după care a dat faliment și au spus, noi vă luam bilete acasă, duceți-vă. Eu am decis, dacă am totuși ocazia să călătoresc puțin mai departe, dacă totuși fiind în Asia, am decis să merg în India, acolo s-a început toată aventura mea”.

Timp de 2 luni a avut ocazia să filmeze cultura indiană și stilul de viață al oamenilor de acolo. Călătoria tânărului regizor, însă, nu s-a lăsat fără peripeții.

ION ȘOVA, REGIZOR: „Eu din cauza ei am stat în închisoare. – De ce? – Fiindcă am filmat în zone ilegale, am filmat în zone de conflict, dintre India și Pakistan, acolo cei care umblă cu camera îs luați și sunt verificați”.

După un an de lucru intensiv, ajuns în martie 2020 cu produsul final pregătit, Ion a decis să-l promoveze la diferite festivaluri. Atunci tânărul a început să culeagă roadele muncii sale, iar filmul a fost apreciat în toată lumea.

ION ȘOVA, REGIZOR: „Primul festival la care filmul a participat a fost chiar în luna iunie, când am început să promovez filmul, am participat la un festival din Venezuela. La momentul actual, e deja început de octombrie, acum deja sunt peste vreo 70 de festivale și 15 premii pe care filmul le-a câștigat și continuă să fie acceptat și să câștige premii pe parcurs”.

Acum, tânărul are planuri mari de viitor. Următorul film urmează să fie realizat în Sri Lanka. În pofida faptului că tînărul își desfășoară activitatea în diferite puncte geografice, în viitor, el planifică să se întoarcă acasă, acolo unde deja și-a amenajat o grădină și un cinematograf în aer liber.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!