Practic, a crescut pe scena Filarmonicii Naționale, iar acum face tot posibilul ca să salveze edificiul. Este despre tânărul violonist, Cătălin Advahov, care în aceste zile, a dat mai multe concerte, în plină stradă, în încercarea de a aduna bani pentru reconstrucția clădirii. Băiatul a reușit să adune deja câteva mii de lei, dar spune că nu se va opri aici. Între timp, autoritățile anunță că, săptămâna aceasta, vor finaliza proiectul de demontare a pereților.

La ai săi 14 ani, Cătălin reușește să convingă sute de oameni să doneze bani pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale. Pentru asta, tânărul iese în stradă ori de câte ori are timp liber și interpretează piese preferate de public.

Întrucât este fiul lui Vitalie Advahov, conducătorul artistic al Orchestrei Frații Advahov, Cătălin a petrecut o bună parte din copilărie pe scena Filarmonicii. Așa că nu a putut rămâne indiferent, atunci când incendiul a mistuit clădirea, în care și-a început și el cariera de artist.

CĂTĂLIN ADVAHOV, ARTIST:Când am auzit vestea despre Filarmonică, am fost foarte trist, pentru că am participat de foarte multe ori aici la concerte și în sala mică și în sala mare”.

Un concert de doar o oră, susținut ieri, în centrul Capitalei, i-a făcut husa de la vioară neîncăpătoare pentru atât de mulți bani.

CĂTĂLIN ADVAHOV, ARTIST: „Cu ajutorul vostru astăzi am strâns atât de mulți bani! Astăzi am strâns suma de 3000 de lei, care mâine o să mergem să o depunem la bancă”.

În total, Cătălin a reușit să adune peste 6000 de lei.

CĂTĂLIN ADVAHOV, ARTIST:Cel mai generos a fost… Nu știu de fapt cine a donat pentru că nu am cum să văd. Dar cel mai mult au donat 200 de lei”.

Între timp, autoritățile spun că va mai dura ceva timp, până va începe reconstrucția Filarmonicii. Și asta pentru că, acum, se finalizează elaborarea proiectului de demontare a pereților, care sunt în stare avariată. Mai întâi, vor vor fi alocați bani pentru aceste lucrări și abia după aceea, va putea fi făcută o expertiză tehnică completă.

ANDREI CHISTOL, SECRETAR DE STAT, MINISTERUL EDUCAȚIEI:În funcție de raportul tehnic final, va fi demarată procedura de proiectare sau reabilitare sau integrare. În funcție de expertiza tehnică vom decide”.

Reamintim că, un incendiu care a izbucnit pe 24 septembrie, practic, a mistuit edificiul Filarmonicii Naționale. Atunci, 10 autospeciale și aproape 60 de pompieri au luptat cu flăcările mai bine de 10 ore. Focul a fost stins în totalitate abia spre dimineața următoare. Recent, Inspectoratul general pentru Situații de Urgență a anunțat că incendiul ar fi izbucnit din cauza nerespectării regulilor de siguranță la efectuarea lucrărilor de tăiere a metalului. Între timp, Ministerul Finanțelor a deschis trei conturi pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii Naționale. Până acum, pe acestea s-au adunat peste 800 de mii de lei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!