Peste șase mii de persoane nu pot fi admise în prezent la examenele externe de absolvire din cauza expirării actelor permisive ale școlilor auto unde au fost instruite. Despre aceasta a anunțat directorul adjunct al Agenției Servicii Publice (ASP) Tatiana Cunețchi, în cadrul unei ședințe, la Guvern.

Pentru deblocarea situației privind recunoașterea studiilor realizate de cei peste șase mii de cursanți în instituțiile auto care în perioada tranzitorie au avut actele permisive expirate, școlile auto care au obținut actul permisiv, dar au instruit cursanții în perioada expirării actului, vor fi obligate să evalueze repetat cursanții în cadrul instituției, suportând cheltuielile din bugetul instituției și să elibereze noi fișe de școlarizare absolvenților.

În cazul instituțiilor care nu dețin actul permisiv, dar au realizat instruiri, cursanții vor fi reevaluați într-o altă instituție care activează în condiții legale, cu suportarea cheltuielilor din bugetul școlii.

În cadrul unei ședințe la Guvern, Tatiana Cunețchi l-a informat pe premier că la începutul anului 2020 erau acreditate 181 de școli auto, dintre care, în luna septembrie, 134 aveau actele permisive valabile, celorlalte le-a expirat. Între timp, procesul de evaluare a școlilor auto a fost sistat în perioada stării de urgență.

„Responsabilitatea de actualizare a actului permisiv revine școlilor auto, care trebuie inițial să depună o cerere la Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC) pentru evaluarea externă în vederea acreditării. De asemenea, la începutul anului, Ministerul Educației (MECC) a informat școlile auto despre necesitatea de inițiere a procedurilor pentru evaluarea externă și obținerea actului permisiv. Însă, din cele 47 de școli auto cărora le-a expirat actul permisiv, doar șase au depus cererea pentru evaluarea externă”, se atată într-un comunicat al Guvernului.

Având în vedere că școlile auto cu licența expirată continuă instruirea persoanelor și formarea grupelor noi, premierul a solicitat MECC, ANACEC și ASP să publice oficial lista școlilor auto acreditate și celor care nu au licența valabilă.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!