Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, spune că autoritățile din Belarus au torturat sute de protestatari trimiși la închisoare, relatează DPA, citată de Agerpres.

Este folosită tortura pentru a reduce la tăcere întreaga țară, a spus Tihanovskaia într-un discurs susținut în Polonia, țară membră a UE care se învecinează cu Belarus.

Peste 7.000 de protestatari au fost reținuți de la după alegerile prezidențiale din Belarus de la 9 august, când Tihanovskaia a ieșit pe locul al doilea, conform rezultatelor controversate ale scrutinului.

Uniunea Europeană consideră că alegerile nu au fost libere și corecte și l-a acuzat pe liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, aflat la putere de 25 de ani, de suprimarea violentă a opoziției.

Potrivit ONU, cel puțin 400 de protestatari care au ajuns în detenție au fost torturați sau supuși altor forme de abuz.

Protestatarii din Belarus au dat dovadă de un eroism incredibil în ultimele două luni, a spus Tihanovskaia într-un discurs la Colegiul Europei din Varșovia.

Conform rezultatelor furnizate de autoritățile din Belarus, contestate în afara țării, Lukașenko a câștigat alegerile cu 80% din voturi, dar opozanții regimului spun că Tihanovskaia a fost adevărata câștigătoare.

UE a refuzat să recunoască legitimitatea noului mandat al lui Lukașenko. El a fost învestit pentru al șaselea mandat consecutiv luna trecută, în cadrul unei ceremonii secrete, care a declanșat noi proteste în masă.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!