/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Important. Beneficiarii de pensii, stabiliți în străinătate, trebuie să prezinte CNAS-ului certificatele de viață

missing
21 octombrie 2020, ora 12:17

Persoanele, care locuiesc în țările cu care Republica Moldova a semnat un acord în domeniul securităţii sociale şi beneficiază de pensie, trebuie să prezinte până pe data de 31 decembrie 2020 la Casa Naţională de Asigurări Sociale Certificatul de viață. Prezentarea documentului se cere pentru a primi pensia pe anul următor.

Potrivit comunicatului CNAS, astfel de certificate trebuie să prezinte pensionarii stabiliți în: Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia.

Formularul Certificatului de viață poate fi descărcat de pe pagina web oficială a CNAS, şi prezentat personal de solicitant la oficiul central al CNAS sau la orice CTAS.

Totodată, beneficiarii de pensii stabiliţi permanent pe teritoriul altui stat contractant au dreptul să se adreseze la instituţia competentă a statului de domiciliu, solicitând confirmarea prin ştampila instituţiei competente a acestui stat şi semnătura persoanei responsabile, că certificatul de viaţă a fost semnat şi datat personal de către beneficiarul pensiei.

Neprezentarea Certificatului de viață în termenul stabilit va genera suspendarea plății pensiei începând cu 1 ianuarie 2021. Plata pensiei va fi reluată din data suspendării cu condiția prezentării Certificatului de viață.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram