Persoanele, care locuiesc în țările cu care Republica Moldova a semnat un acord în domeniul securităţii sociale şi beneficiază de pensie, trebuie să prezinte până pe data de 31 decembrie 2020 la Casa Naţională de Asigurări Sociale Certificatul de viață. Prezentarea documentului se cere pentru a primi pensia pe anul următor.

Potrivit comunicatului CNAS, astfel de certificate trebuie să prezinte pensionarii stabiliți în: Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia.

Formularul Certificatului de viață poate fi descărcat de pe pagina web oficială a CNAS, şi prezentat personal de solicitant la oficiul central al CNAS sau la orice CTAS.

Totodată, beneficiarii de pensii stabiliţi permanent pe teritoriul altui stat contractant au dreptul să se adreseze la instituţia competentă a statului de domiciliu, solicitând confirmarea prin ştampila instituţiei competente a acestui stat şi semnătura persoanei responsabile, că certificatul de viaţă a fost semnat şi datat personal de către beneficiarul pensiei.

Neprezentarea Certificatului de viață în termenul stabilit va genera suspendarea plății pensiei începând cu 1 ianuarie 2021. Plata pensiei va fi reluată din data suspendării cu condiția prezentării Certificatului de viață.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!