Avocatul Poporului,  Mihail Cororobai, condamnă orice tentative de denigrare și de intimidare a  reprezentanților sectorului asociativ din Republica Moldova. Ombudsmanul s-a referit la declarațiile și cartea recent lansată de deputatul Bogdan Țîrdea. Avocatul susține că chiar dacă argumentele invocate nu sunt de natură să afecteze credibilitatea societății civile, să trezească îndoieli privitor la prestația și aportul organizațiilor neguvernamentale, lansarea unor atacuri cu acuzații de activitate de subminare a intereselor statului este în sine un fapt grav, un gest neprietenos care țintește în valorile unei societăți democratice. Iar asta deoarece organizațiilor neguvernamentale le revine un rol important în promovarea schimbărilor democratice, prin activitatea lor în diverse sfere pe domenii neacoperite de către stat și prin capacitatea lor de a transforma societatea.

Mihail Cotorobai mai accentuează faptul că reprezentanții societății civile fac parte din categoria apărătorilor drepturilor omului, care au un rol pozitiv, important și legitim de a contribui la realizarea drepturilor omului, la nivel local, național, regional și internațional, inclusiv prin angajarea în dialog cu  autoritățile și susținerea eforturilor depuse de acestea pentru punerea în aplicare a obligațiilor și angajamentelor statelor în această privință.

În Declarația ONU cu privire la Apărătorii Drepturilor Omului se stabilește obligația statelor membre de a sprijini și proteja apărătorii drepturilor omului în contextul activității lor, de a-i susține inclusiv prin oferirea „accesului la finanțare al organizațiilor apărătorilor drepturilor omului și al colectării și schimbului de informații privind standardele în domeniul drepturilor omului și încălcarea acestora”, se spune într-un comunicat de presă al ombudsmanului.

Avocatul Poporului reiterează propunerea adoptării unei legi cu privire la apărătorii drepturilor omului, așa cum a recomandat și Raportorul ONU cu privire la apărătorii drepturilor omului Michel Forst, urmare a vizitei sale în iunie 2018 în Republica Moldova.

De asemenea, Mihail Cotorobai reafirmă deschiderea Oficiului Avocatului Poporului pentru o colaborare strânsă și eficientă cu reprezentanții societății civile, mass-media în scopul consolidării spațiului democratic, a statului de drept și al respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Deputatul Partidului Socialiștilor Bogdan Țîrdea a lansat o carte care se referă la organizațiile non-guvernamentale ce activează în Republica Moldova. La evenimentul de lansare, socialistul a declarat că „rețeaua de ONG-uri a devenit o caracatiță, care s-a infiltrat în toate ramurile puterii, mass-media și domeniul științific”.

ONG-urile reacționează la cartea deputatului socialist Țîrdea. Ambasadorul UE: „Sunt consternat”

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!