Decesele în masă ale vieţuitoarelor marine de pe coastele peninsulei Kamceatka, în Extremul Orient rus, au fost cauzate de înflorirea unor alge toxice, a declarat vineri cel mai înalt responsabil pentru mediu din ţară, potrivit DPA, citată de Agerpres.

“A fost vorba de toxicitatea algelor în această perioadă”, a precizat ministrul rus al resurselor naturale, Dmitri Kobilkin, în comentariile transmise de TASS.

Potrivit lui Kobilkin, autorităţile încearcă în prezent să stabilească ce a determinat această înflorire extraordinară, precum şi o reducere a nivelurilor de oxigen din
apă.

Potrivit Comitetului rus de Anchetă, descoperirile iniţiale nu au dezvăluit vreun nivel mai ridicat de poluare provocată de om cum este cea remarcată după o deversare de combustibil.

Coroborând evaluarea ministrului pentru resurse naturale, Comitetul de anchetă a indicat vineri într-o declaraţie că decesele în masă par să fi fost cauzate de fitoplanctonul toxic.

Organizaţia internaţională pentru protecţia mediului Greenpeace a raportat la începutul acestei luni că surferii din zonă s-au îmbolnăvit după ce au intrat în contact cu apa.

„La mijlocul lunii septembrie, apa mării şi-a schimbat culoarea şi a căpătat un miros neplăcut”, se precizează în declaraţie, dată publicităţii pe 16 octombrie.”Oamenii au raportat efecte asupra sănătăţii. Animale moarte au ajuns la mal, lăsând carcase pe numeroase plaje”.

Greenpeace a precizat la acel moment că nu este sigură ce a cauzat incidentul şi ia în considerare o gamă largă de potenţiali factori. Aceşti factori au variat de la “cauze naturale, cum ar fi creşterea fitoplanctonului toxic, activitatea seismică sau vulcanică, până la activităţi umane precum deversarea de deşeuri toxice sau de combustibil, un accident de petrolier sau o activitate militară”, a precizat Greenpeace.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!