Comisia Electorală Centrală (CEC) nu va admite ca și alegătorii din diaspora să fie transportați organizat la secțiile de votare. Pe 23 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, președintele CEC, Dorin Cimil, a spus că hotărârea aprobată pe 20 octombrie își are incidența atât pentru alegătorii care-și desfășoară votul în interiorul țării, cât și în secțiile de votare organizate peste hotare.

„Ne-am propus să venim cu o soluție pentru a răspunde la acel fenomen deja existent în practica electorală, când persoanele se transportă la vot în mod organizat, în interesul unuia sau altuia concurent electoral. Această hotărâre trebuie să fie respectată de către toți alegătorii, de către toți concurenții electorali. Observatorii naționali și internaționali, care sunt acreditați de către CEC, urmează să raporteze astfel de situații indiferent unde se află ei, atât în cadrul monitorizării procesului de vot în interiorul țării, cât și în afara hotarelor, în acele 139 de secții de votare care au fost furnizate pentru cetățenii noștri peste hotare”, a declarat Dorin Cimil.

Secretarul CEC Maxim Lebedinschi a spus că monitorizarea acestui proces îi revine în mod inevitabil fiecărui dintre concurenții electorali. „Dacă dumnealor au careva dubii, sau au careva informații că cineva din alți concurenți electorali încearcă să fraudeze procesul electoral, urmează să manifeste un comportament activ prin intermediul acestor observatori și reprezentanți, să sesizeze CEC, să ne furnizeze această informație că la momentul transmiterii întregului dosar electoral ce vizează scrutinul să fie pusa pe masa judecătorilor Curții Constituționale, pentru a lua o decizie finală, dacă un asemenea fenomen a influențat sau nu procesul electoral”, a spus Lebedinschi.

Anterior, CEC a oferit informații doar cu privire la transportarea organizată a alegătorilor pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, pe 1 noiembrie, între orele 07.00 şi 21.00, se va permite deplasarea pe teritoriul țării doar a autovehiculelor a căror capacitate nu este mai mare de opt persoane și a transportului rutier de persoane prin curse regulate care funcționează potrivit legislației Republicii Moldova.

Totodată, se interzice între orele 07.00 şi 21.00 a zilei votării:

– organizarea, de către concurentul electoral sau de către alte persoane în interesul concurentului electoral, a transportului alegătorilor la secția de votare;
– efectuarea transportării alegătorilor la secția de votare cu scopul de a-i determina să voteze pentru unul din candidați;
– a efectua transportul alegătorilor la secția de votare cu autobuze/autocare sau a efectua transportul alegătorilor la secția de votare de către operatorul de transport rutier în regim taxi, conform unor înțelegeri cu terțe persoane, altele decât călătorul/alegătorul, cu excepția cazurilor alegătorilor cu dizabilități.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!