/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Îngrășământ din frunze de toamne. Angajații de la Spații Verzi au început să adune frunzele căzute prin parcuri și pe străzi

missing
23 octombrie 2020, ora 07:30

Cu greble și pături, așa ca pe vremuri, angajații de la Spații Verzi adună frunzele căzute prin parcuri și pe străzi. Ei spun că au și aspiratoare, dar nu le prea folosesc, deoarece frunzele sunt ude, iar utilizarea lor le ia mult timp. La sate, însă, oamenii preferă să adune frunzele în grămezi și să facă din ele compost pentru grădină.

În fiecare zi, muncitorii de la Spații Verzi adună frunze prin parcurile din capitală. Înarmați cu greble, furci și pături, i-am surprins, zilele acestea, trebăluind prin oraș. Trecătorii sunt mulțumiți de faptul că se face curat, dar se întreabă de ce muncitorilor nu li se pune la dispoziție tehnică modernă, care le-ar înlesni activitatea.

„Sunt și aspiratoare, dar ele iau mult timp. Noi oricum facem mai bine lucrul cu mâinile. Acum, frunza e umedă și nu are rost cu acelea.”

„Ar fi bine că, dacă am ajuns așa departe cu tehnica, și aici să aducă ceva, ca să nu strângă omul cu mâna, că sunt doar.”

ANDREI GRAFOV, DIRECTOR ADJUNCT ÎM „SPAȚII VERZI”: „Sunt aspiratoarele, ele sunt utilizate când este cazul, uneori dacă sunt frunzele grămădite și sunt prea ude, nu este o productivitate, se aplică aceste aspiratoare atunci când este cazul.”

Directorul adjunct de la Spații Verzi mai spune că frunzele care nu sunt amestecate cu alte deșeuri sunt transportate la platforma de depozitare și compostare, care se află pe teritoriul Stației de Epurare, iar ulterior, compostul este utilizat pentru întreținerea zonelor verzi din oraș.

Și la sate oamenii adună frunzele în grămezi ca să facă îngrășământ din ele. Asta după ce arderea lor a început să fie sancționată cu amenzi. Chiar și așa, unii mai riscă să le dea foc pe timp de noapte.

„Acelea merg ca îngrășământ, iarbă măruntă, totul merge la îngrășăminte. Le punem în pământ, săpăm. Da, ca îngrășământ.”

„Eu le grămădesc și apoi ele se usucă și tocmai primăvara le mai împrăștii. Dacă a rămas ceva deja cu totul uscate și nu s-au făcut, le dau foc, dar așa noaptea.”

„Facem gropi în pământ, săpăm și punem în colțul gardului undeva, peste un an de zile sapi liber. Grămădim tot gunoiul cu tot cu frunze, cu tot ce mai este acolo. Ele putrezesc și pe urmă împrăștii prin grădină, se primește puhav pământul.”

Experții în probleme de mediu spun că cel mai bine este, totuși, ca frunzele să fie lăsate la sol, întrucât reprezintă o componentă a biomasei, iar la descompunere, ele oferă pământului o doză bună de îngrășăminte minerale.

PETRU VINARI, COORDONATOR PROIECT „PLANTĂM FAPTE BUNE”: „De obicei, la țară, oamenii descoperă grădina și lasă stratul superior al solului dezgolit, ceea ce provoacă seceta locală. Acest sol e expus razelor solare, toate microorganismele din sol mor.”

Totodată, experții spun că fumul de la arderea frunzelor este mai dăunător decât fumul de la țigări, spre exemplu. De aceea, în țara noastră, arderea frunzelor este interzisă prin lege. Oamenii care dau foc la frunze prin gospodăriile proprii riscă amenzi între 600 și 1200 de lei, iar persoanele juridice se pot alege cu o amendă între 4500 și 9000 de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram