/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ Republica Moldova, înghițită de o nouă criză economică. Experții fac prognoze sumbre 

missing
23 octombrie 2020, ora 22:34

Prognoze sumbre pentru economia țării. Republica Moldova ar putea trece printr-o criza economică mai severă decât cea din anul 2009. Este posibil ca mulți oameni să rămână fără un post de muncă, iar salariile ar putea să se micșoreze până la sfârșitul acestui an. De această opinie sunt unii experți economici, invitați la emisiunea Politica Nataliei Morari. Analiștii susțin că seceta și COVID-ul au lovit dur în bugetul statului. De partea cealaltă, un reprezentant al Guvernului a precizat că pensionarii și bugetarii vor fi cel mai puțin afectați.

ADRIAN LUPUȘOR, DIRECTOR EXECUTIV „EXPERT-GRUP”: „COVID-ul și seceta au lovit în veniturile salariaților, cum am spus, mai ales în cei care au salarii mici, care activează în sectorul informal, cei din sectorul agricol, construcții, transport. Venitul pentru salarii, pentru anul curent, noi anticipăm să scadă cu 8 la sută”.

VEACESLAV NEGRUȚA, EXPERT ECONOMIC „TI-MOLDOVA”: „În 2021, abia vor veni efectele cu adevărat economice și financiare ca și consecință a pandemiei și secetei din 2020. Vorbesc despre acele afaceri, care se vor închide, locuri de muncă pierdute”.

OLEG TOFILAT, CONSILIER AL PRIM-MINISTRULUI : „Într-adevăr, începutul anului 2021 va fi mai dificil, dar se iau măsuri și se asigură mijloace, pentru a ieși din acele primele. Când spuneți că va fi mai dificil, ce aveți în vedere. – Am în vedere că va fi mai dificil de achitat la timp toate facturile de către bugetul de stat”.

Totuși, consilierul prim-ministrului, Oleg Tofilat, a dat asigurări că cel mai puțin vor fi afectați de această situație pensionarii și bugetarii.

OLEG TOFILAT, CONSILIER AL PRIM-MINISTRULUI: „Cine are de primit salarii și pensii de la buget, le va primi. Cine efectuează lucrări sau livrează mărfuri către buget, va fi plătit. La fel și sistemul bancar va rezista”.

Chiar și așa, experții îndeamnă oamenii de rând să strângă cureaua, să renunțe la unele cheltuielile și, pe măsura posibilităților, să identifice alte surse de venit.

VEACESLAV NEGRUȚA, EXPERT ECONOMIC „TI-MOLDOVA”: „Dacă e posibil să-și ia un job, al 2-lea, al 3-lea, dacă sănătatea și timpul permite. E bine să fie venituri mai multe”.

Și oamenii de rând anticipează că anul ce vine va fi mai greu din punct de vedere al veniturilor.

Sigur că se vor micșora, soțul meu este fotograf și salariul lui… din cauza pandemiei, nu mai este.

Potrivit ultimului raport de stare a țării, realizat de economiștii de la Expert-Grup, suprapunerea crizei provocată de „coronavirus” și a secetei vor cauza un deficit la bugetul de stat de până la 10 la sută. Cele mai afectate domenii vor fi agricultura, transporturile și sectorul industrial.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram