În această noapte Republica Moldova trece la ora de iarnă. Astfel, pe întreg teritoriul republicii va avea loc trecerea la timpul de iarnă prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înapoi de la ora 3:00 la ora 2:00.

„În conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU şi concomitent cu statele membre ale Uniunii Europene, Guvernul Republicii Moldova comunică – pe data de 25 octombrie 2020, ultima duminică a lunii octombrie, la ora 3:00, pe întreg teritoriul republicii va avea loc trecerea la timpul de iarnă prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înapoi – ora 3:00 devine ora 2:00”, a declarat consilierul premierului pe comunicare, Boris Harea.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

Specialiștii susțin că schimbarea orei afectează organismul uman și, de obicei, este nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta. Totodată, medicii spun că procesul poate aduce stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie, avertizează specialiștii.

Amintim că, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Astfel, începând din anul 2021 ar urma să se renunțe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!