/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

/VIDEO/ Dan Untură, un împătimit al motoarelor retro. Pasiunea i-a apărut încă pe timpul când era copil

missing
25 octombrie 2020, ora 08:30

Pasiunea pentru motocicletele retro i-a apărut încă pe timpul când era copil. Iar, când a urcat pentru prima oară la ghidon, a înțeles că nu se va mai despărți vreodată de ele. Vorbim despre Dan Untură, un împătimit al motoarelor retro, asamblate pe timpurile sovieticilor. În colecția motociclistului se regăsesc peste 15 exemplare de bijuterii pe două sau chiar trei roți, fiecare având propria istorie.

Bărbatul ne-a mărturisit că visează să organizeze într-o zi  o expoziție istorică a propriei colecții, dar până atunci, ne-a lăsat să descoperim singuri averea ce o păstrează într-un atelier din capitală.

Dan ne-a mărturisit că toată viața lui a fost pe două roți. Aventura a început o dată cu prima motocicletă pecare a primit-o în dar de la tatăl său. Pe atunci, avea doar 13 ani.

DAN UNTURĂ, OM DE AFACERI: Erau timpurile Uniunii Sovietice, atunci când chestii de genul nu le puteai cumpăra așa, pur și simplu în magazin și probabil că lui tatăl meu i-a propus cineva, o zis că, uite au venit la noi la magazin niște motorete, dacă vreai să-i iai feciorului tău și tata a acceptat inițiativa aceasta.

De atunci, pasiunea pentru motociclete îi curge prin vene, iar de-a lungul anilor s-a amplificat odată cu fiecare exemplar colecționat.

DAN UNTURĂ, OM DE AFACERI: „Mult timp am avut o singură motocicletă, pentru că atunci nu era dorința de a avea mai multe sau mai diversificate. Prima Motocicletă cu ataș, chiar asta, a apărut acum vreo 10 ani, atunci când am vrut pe fetele mele să le plimb cu motocicleta și ele fiind mici unica soluție era să le plimb în ataș.”

În colecția lui Dan Untură se găsesc peste 15 motociclete reutilate și câteva exemplare care își așteaptă rândul pentru a fi readuse la viață. Toate achizițiile bărbatului  au o valoare istorică și o vechime de peste 50 de ani.

„Aceasta în cazul dat este din anul 1966, este o motocicletă cu ataș și este o motocicletă care la un moment dat erau foarte multe pe meleagurile noastre. Aici este vorba de o motocicletă mai nouă, aceasta este produsă în 1986, deja aici nu mai este o tehnică clasică, este o tehnică istorică și aici noi am admis anumite schimbări.

O altă bijuterie din colecție, ce impresionează prin formă și culoare, a fost produsă în 1961 și a fost inspirată de la primii sateliți ce au zburat în cosmos. Astfel, atașul motocicletei are o formă asemănătoare cu rachetele din acele vremuri.

„Deoarece a fost restabilită conform originalului și s-au păstrat toate elementele originale, ea are dreptul să poarte această siglă, este înregistrată în registrul Retro Mobile sub numărul 18 și este considerată ca o tehnică istorică, care are valoare istorică.”

Fiindcă motociclistul și-a mărit colecția cu zeci de exemplare, acum este nevoit să închirieze un spațiu special pentru a le depozita. Mai mult, și-a amenajat și propriul atelier unde se implică activ în restaurarea vehiculelor achiziționate.

DAN UNTURĂ, OM DE AFACERI: „În curând o să vină timpul ploios și o să am mai mult timp să stau în atelier să continui lucrul la această motocicletă, care este o motocicletă care a trecut prin al doilea război mondial. Este o lucrare destul de amplă.

Motocicletele nu sunt singura pasiune a bărbatului. Lui Dan îi plac la nebunie și călătoriile. Spre exemplu, anul acesta a făcut parte din primul grup de moldoveni care s-a aventurat într-o expediție științifică în Antarctica, la inițiativa unui prieten.

DAN UNTURĂ, OM DE AFACERI: La moment atunci părea într-adevăr, ceva rupt de realitate această idee. După care el a început să se documenteze și am văzut că există posibilitate pentru așa ceva. 02:16-02:31 Noi am avut o expediție științifică, a avut și componenta științifică, am prelevat niște probe de apă pentru un Institut ce cercetări în biologia marină din România.

Expediția a durat o lună, dintre care trei săptămâni, cei 9 moldoveni le-au petrecut pe o barcă cu pânze. Călătoria nu s-a lăsat și fără peripeții, ne-a povestit Dan.

DAN UNTURĂ, OM DE AFACERI: „Și cireașa de pe tort a fost ceea că noi în drum înapoi, datorită unei defecțiuni care am avut-o neprevăzut, tehnice, am fost nevoiți să ne reținem cu o zi și am fost nevoiți să întrăm exact în epicentrul unei furtuni care venea peste noi. Agitația mării a fost 10 baluri din 12 posibile, asta înseamnă că erau valuri de 10m.”

Această expediție a fost o premieră pentru Republica Moldova, așa cum pentru prima dată în toată istoria, grupul cercetătorilor a fost în totalitate alcătuit din moldoveni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram