/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Armenia şi Azerbaidjanul s-au angajat din nou să respecte un „armistiţiu umanitar” în conflictul din Nagorno-Karabah

26 octombrie 2020, ora 07:20

Armenia şi Azerbaidjanul s-au angajat din nou să respecte cu începere de luni un “armistiţiu umanitar” în conflictul din Nagorno-Karabah, au anunţat într-o declaraţie comună cu Statele Unite după negocieri la Washington, notează AFP.

Secretarul de Stat adjunct al SUA Stephen Biegun s-a întâlnit sâmbătă cu miniştrii de externe ai celor două ţări, a precizat diplomaţia americană într-un comunicat. Cu o zi înainte, secretarul de stat american, Mike Pompeo, i-a primit pe omologii săi azer, Djeyhun Bairamov, şi apoi pe cel armean, Zohrab Mnaţakanian, dar nu a avut loc o întâlnire în trei, potrivit Agerpres.

„Armistiţiul umanitar va intra în vigoare la ora locală 08.00 (04.00 GMT), la 26 octombrie”, potrivit declaraţiei publicate de Departamentul de Stat american.

Cele două ţări se acuză reciproc de atacarea populaţiei civile de la izbucnirea ostilităţilor, pe 27 septembrie, în această regiune azeră muntoasă controlată de separatiştii armeni susţinuţi de Erevan.

Nu este pentru prima dată când cele două ţări se angajează în favoarea unei încetări a focului. Declaraţia comună subliniază, de altfel, că „miniştrii au reafirmat angajamentul ţărilor lor de a pune în aplicare şi a respecta armistiţiul umanitar încheiat la Moscova, la 10 octombrie, şi confirmat într-o declaraţie publicată la Paris, la 17 octombrie”.

Încetarea focului nu a fost respectată până în prezent.

Washingtonul face parte, împreună cu Franţa şi Rusia, din Grupul de la Minsk, format în urmă cu mulţi ani de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru a fi principalul mediator în acest conflict.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram