/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Conflict diplomatic între Ambasadele României și Rusiei la Chișinău: „Oficialii bucureșteni care cheamă la păstrarea «memoriei eterne a eroilor»...sună de-a dreptul cinic”

26 octombrie 2020, ora 13:08

Ambasada Rusiei a reacționat dur la declarațiile făcute de către reprezentanții Ambasadei României și le-a calificat drept cinice, după ce atașatul militar, aero și naval al României în Republica Moldova, col. Cristi Ladaniuc, ar fi declarat în timpul unui evenimentul organizat cu ocazia Zilei Armatei Române, care a avut loc pe 23 octombrie, că soldații români au luptat în 1941 pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică.

„Am fost nedumeriți de declarațiile Ambasadei României în Republica Moldova despre «soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică». Asigurările oficialilor bucureșteni care cheamă să păstreze «memoria eternă a eroilor» sună de-a dreptul cinic.  Am dori să vă reamintim că slujitorii criminalului nazist Antonescu, ale căror fapte au fost condamnate de tribunalele de la Nürnberg și București și ale căror memorii diplomații români îndeamnă să «nu uite niciodată», au lăsat într-adevăr o moștenire greu de uitat”, se arată într-un comunicat al Ambasadei Rusiei la Chișinău.

Amintim că, ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.

În timpul evenimentului ambasadorul României Daniel Ioniță a precizat că: „generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

În același timp, atașatul militar, aero și naval al României în Republica Moldova, col. Cristi Ladaniuc a subliniat în discursul său că: „la 25 octombrie România își sărbătorește Armata. Această zi este una cu o semnificație aparte pentru istoria Românei, întrucât marchează o însemnată faptă de arme a Armatei Române în luptele duse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, respectiv eliberarea localității Careii Mari, ultima palmă de pământ românesc ocupată de inamic, cu prețul vieții a peste 50.000 de militari români. Ziua Armatei Române este dedicată și sacrificiului militarilor români care s-au sacrificat în întreaga noastră istorie”. A precizat că în Cimitirul de Onoare Românesc din localitatea Mana „odihnesc 16 Eroi Români (2 identificați, și 14 neidentificați), din cadrul Regimentului 32 Dorobanți, căzuți eroic la datorie, în data de 14 iulie 1941, în urma luptelor purtate în Zona Văii Mana, pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică, consecință a pactului Ribbentrop-Molotov”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram