Trecerea subterană în care, acum două zile, un bărbat și-a spart capul, după ce a alunecat pe scări va intra în reparație, săptămâna aceasta. Cel puțin, asta promite pretorului sectorului Botanica. La început de mandat, primarul general, Ion Ceban, părea să nu accepte ca subteranele din capitală să fie reparate de companii afiliate lui Ilan Șor. Astăzi, lucrurile se pare că au luat o altă întorsătură. Pretorul sectorului Botanica ne-a spus că subterana de pe bulevardul Dacia va fi reparată de AviaInvest, aceasta fiind o copmanie afiliată lui Ilan Șor.

„Scările din această trecere subterană, de la intersecția străzilor bulevardul Dacia cu Decebal, arată că după razboi. Oamenii sunt nevoiți sa ghicească pe unde să calce, ca să nu le fugă de sub picioare bucățile de granit, care abia de se țin.”

Acum două zile, un bărbat și-a spart capul, după ce a alunecat pe scări. Oamenii care au trecut astăzi pe acolo se plâng că, pe lângă mirosul insuportabil și întunericul din subterană, ei sunt nevoiți să pășească pe scări, care în multe locuri, de fapt, lipsesc.

„Eu nu știu cum să cobor pe aici. Singuri ați văzut cum am coborât. Cu copiii, în general, nu este posibil.”

„Să meargă o bolnavă pe scările acestea credeți că e ușor. Un om și-a spart capul aici. Poți să te spargi.”

Starea subteranelor din Chișinău este o problemă nu de ieri, și nu de azi. Toți cei ce vin la cârma orașului promit să le repare…

„Față de țările europene e bardac. Nu-i ceea ce trebuie să fie, nu-i ordine uitați-vă ce mizerie. Poți să-ți rupi gâtu noaptea, aici.”

„Nu știu ce face primăria. Se laudă, dar cu ce se laudă nu știu. Ceva din banii proprii să facă nu doar din investițiile cuiva.”

Aceeași situație este și în alte subterane din capitală. Spre exemplu, în subterana de la intersecția bulevardului Ștefan Cel Mare cu strada Ismail, în unlele locuri lipsesc câte două trei trepte la rând.

„Dezastru mare, peste tot în oraș îți este frică să treci, mai ales spre seară.”

„Trebuie reparate pentru că te împiedici. Eu am văzut un caz, când o femeie se cobora și și-a fracturat piciorul, asta a fost anul trecut.”

Contactat telefonic, pretorul sectorului Botanica, Boris Prepeliță, a declarat pentru TV8 că subterana unde acum două zile un bărbat și-a spart capul, după ce a alunecat pe scări, v-a intra în reparație săptămâna aceasta. Iar responsabil de lucrări se face compania lui Ilan Șor, Avia Invest.

BORIS PREPELIȚĂ, PRETORUL SECTORULUI BOTANICA: „Au promis că, săptămâna aceasta, încep lucrările de reparație ale subteranei, de la Traian, colț cu Decebal. – Cine o să repare? – AviaInvest. – Câți bani s-au investit? – Nu știm. Asta se ține în secret ca și orice agent economic.”

La început de mandate, primarul general, Ion Ceban, părea să nu accepte propunerea celor din Partidul Politic Șor, de a repara subteranele din capital. Astăzi, lucrurile stau cu totul altfel.

ION CEBAN, PRIMAR GENERAL: „Fracțiunea Partidului Șor din CMC a cerut ca să renoveze trecerile subterane din Chișinău, le acordați această posibilitate? – O să vedeți cum o să reparăm noi trecerile subterane din Chișinău, dar asta e un mic secret. – Deci refuzați? – V-am zis că, peste o săptămână, o să vin cu detalii care o să vă surprindă frumos.”

Am încercat să aflăm mai multe detalii de la viceprimarul Ilie Ceban, întrucât Ion Ceban se află în concediu. Acesta a refuzat, însă, să ne spună cine va repara subterana de la Intersecția Bulevardul Dacia cu Decebal. Solicitați de TV8 responsabilii de la AviaInvest ne-au spus că vor reveni mai târziu cu o reacție. În municipiul Chișinău sunt 20 de pasaje subterane. Potrivit responsabililor de la primărie, două au fost reparate anul trecut, 10 sunt în reparație, iar opt își așteaptă rândul.

Reporter: Cătălin GORIA
Imagini: Ghenadie STOIANOV

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!