/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Vor primi salariul pentru perioada suspendării. Cinci judecători, care au fost vizați în dosarul „Laundromat”, au fost repuși în funcție

27 octombrie 2020, ora 11:30

Cinci judecători care au fost vizați în dosarul „Laundromat” au fost repuși în funcție. Cererile acestora au fost aprobate în cadrul ședinței de astăzi, 27 octombrie a Consiliului Superior al Magistraturii. 

Mai mult, acestora li se va achita salariul pentru toată perioada suspendării, adică pentru 4 ani.

Vorbim despre magistrații Garri Bivol, Iurie Hîrbu, Serghei Lebediuc, Serghei Popovici și Serghei Gubenco.

Preciză că,  pe 21 octombrie tv8.md scria că câțiva judecători, dintre cei 16 care au fost cercetați de oamenii legii în dosarul spălării a aproximativ 20 de miliarde de USD prin intermediul instanțelor de judecată din Republica Moldova, doresc să revină în funcție. Potrivit surselor tv8, o cerere în acest sens a fost depusă la Consiliul Superior al Magistraturii și urmează a fi examinată. Informația a fost confirmată și de avocatul unora dintre magistrați Gheorghe Ulianovschi.

Ulianovschi a menționat că judecătorii, 15 la număr, au fost scoși de sub urmărire penală din dosarul penal în care erau învinuiți că au „facilitat spălarea de bani”, dosar în baza căruia au fost suspendați din funcție la 20 septembrie 2016. Astfel, aceștia s-au adresat la Consiliului Superior al Magistraturii pentru a fi repuși în funcție.

Informația a fost confirmată și de Serghei Gavajuc, șeful Procuraturii Anticorupție, care a spus că au fost scoși de sub urmărirea penală din „lipsa elementelor infracțiunii”. Totodată, șeful PA a precizat că pe numele acestora sunt dosare penale pe articolul 307 emiterea unei încheieri ilegale și acestea se află pe rol în instanța de judecată.

Ziarul de Gardă a scris anterior că pe 22 şi 23 septembrie 2016, 16 foşti şi actuali magistrați primeau mandate de arestare pentru 30 de zile în dosarul spălării a aproximativ 20 de miliarde USD prin intermediul instanțelor de judecată de la noi.

Lista foştilor şi actualilor magistraţi vizați în dosarul „Laundromat”

Serghei Gubenco – judecător, preşedintele Curții de Apel Comrat. Este suspendat din funcţie prin hotărârea CSM din 20 septembrie 2016.

Iurie Hârbu – judecător, Judecătoria Teleneşti. Este suspendat din funcţie prin hotărârea CSM din 20 septembrie 2016. Prin hotărârea CSM din 6 martie 2018, Hârbu este transferat de la sediul Central la sediul Teleneşti al Judecătoriei Orhei.

Garri Bivol – judecător, Judecătoria Chişinău. Este suspendat din funcţie prin hotărârea CSM din 20 septembrie 2016.

Serghei Popovici – judecător, Judecătoria Comrat. Este suspendat din funcţie prin hotărârea CSM din 20 septembrie 2016.

Sergiu Lebediuc – judecător, Judecătoria Chişinău. Este suspendat din funcţie prin hotărârea CSM din 20 septembrie 2016.

Ghenadie Bârnaz – ex-judecător, Judecătoria Râşcani, Chişinău. La 20 martie 2018, în timpul examinării dosarului penal, şi-a dat demisia onorabilă din sistem. Preşedintele Igor Dodon a semnat decretul la început de aprilie.

Ştefan Niţă – ex-judecător, CA Chişinău. Şi-a dat demisia onorabilă din sistem în mai 2018, chiar în timpul examinării dosarului penal.

Valeriu Gâscă – ex-judecător, Judecătoria Râşcani, Chişinău. Şi-a dat demisia onorabilă din sistem în decembrie 2012. Din septembrie 2013, deține licenţă de avocat.

Igor Vornicescu – ex-judecător, Judecătoria Râşcani, Chişinău. Şi-a dat demisia onorabilă din sistem în august 2012. În noiembrie 2012, a obţinut licenţă de avocat.

Gheorghe Gorun – ex-judecător, Judecătoria Râşcani. Şi-a dat demisia în martie 2014.

Aurica Us – ex-judecătoare la Judecătoria Comercială de Circumscripţie. Şi-a dat demisia în iulie 2013.

Liliana Andriaş – ex-judecătoare la Judecătoria Comercială de Circumscripţie. A plecat din sistemul judecătoresc în ianuarie 2014. Astăzi profesează avocatura.

Mihai Moraru – ex-judecător, Judecătoria Ungheni. Şi-a dat demisia în noiembrie 2015.

Gheorghe Marchitan – ex-judecător, Judecătoria Căuşeni. Şi-a dat demisia onorabilă în decembrie 2011.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram