În turul întâi de scrutin al alegerilor prezidențiale nu va fi filmat întregul proces de vot. Decizia a fost luată astăzi de Comisia Electorală Centrală. Astfel încât pe 1 noiembrie va fi filmat doar procesul de pregătire pentru ziua de vot, până la ora 07.00 dimineața și procesul de numărare a voturilor – după ora 21.00. Potrivit președintelui CEC, Dorin Cimil, filmarea întregii zile de vot nu este posibilă din motive tehnice.

Modificările făcute astăzi de CEC prevăd aceeași modalitate de filmare și pentru turul doi de scrutin, deși s-a propus ca să fie înregistrat întregul proces de vot.

Acest subiect a provocat discuții aprinse în cadrul ședinței Comisiei. Sergiu Gurduza a menționat că atunci când au fost aprobate detaliile tehnice ale camerelor de luat vederi au fost prevăzute ca aceste dispozitive să aibă memorie de cel puțin 256Gb. Totodată, dispozitivele procurate au capacitatea de 64Gb și pot filma 40 de ore.

Gurduza a propus ca înregistrările din turul întâi să fie șterse la 10 zile de la scrutin pentru a putea fi înregistrată și ziua turului doi de scrutin. Această propunere a fost respinsă.

Șeful Direcției IT a CEC a explicat că cerințele tehnice ale dispozitivelor au fost cu capacitate de 256Gb și filmare a cel puțin 24 de ore, iar ofertanții au combinat aceste două cerințe și au fost procurate dispozitive cu capacitatea de 64Gb și care să filmeze 40 de ore.

Precizăm că sistemul de înregistrare video nu are conexiune la rețeaua internet, este funcțional și activ doar în ziua votării, pentru a monitoriza operațiunile electorale în lipsa alegătorilor. Astfel, pentru scrutinul prezidențial de duminică înregistrarea video va începe în momentul demarării operațiunilor electorale preparatorii privind deschiderea secției de votare (sigilarea urnelor de vot, verificarea existenței listelor electorale, buletinelor de vot, ștampilelor) și va fi oprită la deschiderea secției de votare, adică ora 7:00. Ulterior, înregistrarea video va fi repornită în momentul închiderii secției de votare și oprită după finalizarea procedurii de numărare și totalizare a voturilor de către membrii biroului electoral al secției de votare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!