Părinții care au la întreținere cel puțin patru copii minori vor primi statutul de persoană asigurată de Guvern. Decizia a fost luată în această după amiază, la ședința executivului. De acest drept vor beneficia atât părinții naturali, cât și cei adoptivi.

Proiectul prevede că Compania Naţională de Asigurări în Medicină va acorda acest statut părinților care exercită în mod efectiv creșterea și educarea a patru și mai mulți copii pentru perioada în care cel puțin un copil are vârsta de până la 18 ani.

Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că acest statut nu se acordă pe viață. Acest drept se suspendă la împlinirea vârstei de 18 ani a copiilor sau la decăderea din drepturile părintești, încetarea adopției, condamnarea persoanei fizice cu privare de libertate, încadrarea copiilor în instituții educative, curative de asistență socială pentru întreținere.

În cazul în care în familie sunt patru copii minori, ambii părinți vor primi dreptul de persoană asigurată.

Ministra Sănătății susține că prevederile anterioare ale legii prevedeau că doar femeile care creșteau patru sau mai mulți copii. „Actualmente, în baza hotărârii Curții Constituționale, acest drept se extinde și asupra taților”, a declarat Dumbrăveanu.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!