/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Încă o amânare în dosarul lui Constantin Țuțu. Fostul deputat nu s-a prezentat în instanță

28 octombrie 2020, ora 14:05

A fost amânată o nouă ședință de judecată în dosarul fostului deputat Constantin Țuțu, în care fostul democrat este acuzat de trafic de influență. Ședința de astăzi a fost amânată la solicitarea avocaților, din motiv că unul dintre ei s-a infectat cu Covid-19. Magistrații Judecătoriei Chișinău cu sediul la Buiucani au admis demersul avocaților și au fixat data următoarei ședințe la mijlocul lunii decembrie.

ION MOROZAN, JUDECĂTOR: Prin poșta electronică a fost depusă cerere de la avocații Ivan Ungurean și Viorel Berliba, care solicită amânarea examinării cauzei, pe motiv că domnul Ungurean se află în autoizolare în legătură cu infectarea Covid-19.”

În fața instanței s-a prezentat doar acuzatorul de stat. Acesta le-a solicitat magistraților ca, la următoarea ședință, să ceară explicații de la inculpat și de la al doilea avocat despre motivele neprezentării lor la ședința de astăzi.

MIRANDULINA SUȘIȚCAIA, PROCUROR: În partea ce ține de neprezentarea apărătorului Berliba și a inculpatului Țuțu Constantin solicit instanței respectuos de a-i obliga să prezinte dovadă confirmativă, fie că este vorba de sănătate ori alte circumstanțe.”

Procurorul de caz susține că examinarea dosarului este tergiversată din cauza pandemiei și dă asigurări că acest lucru nu influențează asupra probelor din dosar.

MIRANDULINA SUȘIȚCAIA, PROCUROR: La moment, nu poate să influențeze într-un fel sau altul. Mai mult decât atât, toți martorii care sunt incluși în lista probelor sunt foarte receptivi, se prezintă.”

Am încercat să aflăm de la Constantin Țuțu care a fost motivul că nu s-a prezentat la ședință, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon. Nici avocatul lui, Viorel Berliba, nu a fost de găsit. Pe 11 mai, Procuratura Anticorupție a expediat în judecată cauza penală de învinuire a fostului deputat democrat Constantin Țuțu pe două capete de acuzare: ,,trafic de influență” și ,,escrocherie în proporții deosebit de mari”.

Potrivit probatoriului, Țuțu ar fi pretins și primit 20 de mii de euro de la rudele unui bărbat, ținut sub arest. În schimbul acestei sume, el le-ar fi promis să influențeze decizia procurorilor ca să-l elibereze pe bărbat de sub arest. Constantin Țuțu a fost anunțat în căutare pe 27 septembrie de către Inspectoratul General al Poliției, iar în decembrie 2019, Interpol a acceptat solicitarea autorităților de la Chișinău de a-l anunța în căutare internațională.

Pe 1 octombrie 2019, procurorul general interimar de atunci, Dumitru Robu, a pornit urmărirea penală pe faptul îmbogățirii ilicite comise de către deputatul Constantin Țuțu, în perioada anilor 2014 – 2018, pe când Țuțu era deputat în facțiunea PD, partid condus pe atunci de Vladimir Plahotniuc.

După schimbarea guvernării, în iunie 2019, el a părăsit Republica Moldova. În luna martie a acestui an Constantin Țuțu a revenit în țară și s-a predat procurorilor la Vama Leușeni-Albița.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram