/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Consiliul Suprem de Securitate nu va mai putea cere orice fel de informații de la instituțiile statului. Decizia luată de CCM

29 octombrie 2020, ora 12:10

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) nu va mai putea obține orice fel de informații de la autoritățile centrale ale statului și de la instituțiile subordonate Guvernului. Aceasta pentru că Curtea Constituțională a declarat neconstituțională o expresie din legea modificată a securității statului. Astfel, CSS va putea obține doar informații care constituie secret de stat, bancar sau comercial, care vizează securitatea națională, apărarea și ordinea publică.

Înalta Curte a fost sesizată de deputatul neafiliat Sergiu Sîrbu ca să verifice constituționalitatea modificărilor la lege făcute de Parlament în vara anului trecut, care se referă la obligația instituțiilor statului de a-i oferi Consiliului Suprem de Securitate „orice date și informații, inclusiv cele care constituie secret de stat, bancar sau comercial, care vizează securitatea națională, apărarea și ordinea publică, precum și alte informații”.

În sesizarea sa, deputatul a menționat că prin această modificare, Consiliul Superior al Securității a fost transformat dintr-un organ consultativ subordonat președintelui într-un organ de coordonare și constrângere și a fost plasat deasupra tuturor puterilor de stat. Inclusiv, modificarea legii obligă instituțiile statului să ofere informații și dacă nu se supun, atunci sunt pedepsite conform legislației.

Conform modificării documentului, CSS putea solicita orice fel de informații de la instituțiile statului, inclusiv cele care constituie secret de stat, bancar sau comercial.

Considerăm că prin crearea unui organ de coordonare și coercitiv, subordonat șefului statului care deține majoritatea absolută a membrilor și care prin atribuțiile sale de a emite dispoziții, solicitare obligatorie a oricăror informații și date de la toate autoritățile, inclusiv autonome, sunt sfidate grav principiile constituționale”, susține Sîrbu.

După ce a examinat sesizarea lui Sergiu Sîrbu, CCM a declarat neconstituțional textul: „precum și alte informații” din articorul 12, aliniatul 7 din Legea securității statului.

Hotărârea Înaltei Curți o vedeți mai jos.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram