Primarul satului Bănești, raionul Telenești a fost prins de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) că a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Mai exact, edilul, timp de zece ani, în timpul exercitării mandatelor de primar, a semnat cu fiul său trei documente juridice referitoare la închirierea unui spațiu din primărie cu o suprafață de 32,8 m².

Potrivit ANI, licitațiile au fost câștigate de către fiul primarului, în calitate de administrator a unei asociații de economii care acordă împrumuturi.

Astfel, primul contract, în valoarea de 3071 de lei anual, a fost încheiat în anul 2009, pentru un termen de zece ani, iar cel de-al doilea contract a fost semnat, la fel, de către primar, în anul 2019 pentru un termen de 20 de ani, timp în care fiul urma să achite în fondul primăriei plata pentru chirie în valoare de 4700 de lei anual.

În plus, primarul a fost cel care a calculat suma chiriei, acest fapt fiind confirmat în borderoul de calcul al chiriei bunurilor de proprietate publică, pe care și-a pus semnătura.

În cadrul controlului, inspectorul de integritate a solicitat punctul de vedere al primarului, acesta a motivat că nu a informat Autoritatea despre conflictul de interese real admis, deoarece nu cunoștea despre prevederile legislației speciale a ANI.

Dacă actul de constatare emis va rămâne definitiv, ANI va solicita organului competent de a iniția procedura de ridicare a mandatului de primar. Totodată, subiectul va fi înscris în Registrul interdicțiilor și nu va putea deține o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de primar, pentru o perioadă de 3 ani.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!