/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

/VIDEO/ Toți locuitorii capitalei vor fi conectați, de mâine, la rețeaua centralizată de energie termică

29 octombrie 2020, ora 20:12

De mâine, 30 octombrie, toate blocurile locative din capitală vor fi conectate la rețeaua centralizată de energie termică. Decizia a fost luată după ce, timp de trei zile consecutive, pe parcursul nopții, s-au înregistrat temperaturi de până la 10 grade Celsius. Până astăzi, însă, unii orășeni au cam înghețat prin casă și s-au încălzit cum au putut. Cei mai norocoși, care au încălzire autonomă, spun că își încălzesc locuințele deja de vreo săptămână.

Decizia de a conecta blocurile locative la rețeaua centralizată de încălzire a fost luată de responsabilii de la Primăria capitalei. Contactați de TV8, cei de la Termoelectrica ne-au spus că toți consumatorii finali au posibilitatea să regleze consumul de energie termică.

VEACESLAV ENI DIRECTOR GENERAL TERMOELECTRICA: „Orice consumator poate să se conecteze și să se deconecteze de la serviciile de termoficare, oricând dorește. Pe parcursul zilei, poate să sisteze livrarea și, seara, să reconecteze înapoi.”

Până acum, însă, chișinăuenii s-au cam zgribulit prin case. Cel mai dificil le-a fost familiilor care au copii mici. Aceștia au așteaptat conectarea la energia termică centralizată. Între timp, ei spun că și-au încălzit locuințele cu ajutorul aparatelor de aer condiționat sau cu radiatoare electrice. Oamenii spun că, din cauza asta, au cheltuieli mai mari decât cu încălzirea centralizată, dar nu au avut alternativă.

„E frig, într-adevăr e frig, foarte frig și cu copil mic. E foarte frig, îi îngheață piciorușele, permanent trebuie să pui condiționerul și pe urmă plata lunară vine: Wow!”

„Foarte frig, foarte frig, deja vorbeam cu fata, fiindcă e umed în casă. Încălzirea nu ne-au dat-o și e foarte frig. Îmi aprind aragazul din când în când ca să ne fie mai călduț. Sperăm că o să se gândească, totuși, că deja e noiembrie. Până la alegeri, eu sper că o să dea drumul la încălzire.”

„Noi locuim într-un apartament cu încălzire centralizată, adică ok, este frig, dar problema este ușor rezolvabilă. Avem încălzirea standartă, cum le numim noi în popor – “radiatoare”.”

În timp ce mulți orășeni spun că îngeață, ații sunt de părere că e prea devreme ca blocurile să fie conectate la rețeaua de termoficare. „E prea costisitor”, spun ei, iar afară încă este cald. Nicio problemă cu vremea de afară nu au, însă, cei cu centrale autonome, dar nici locatarii din blocurile care au solicitat mai devreme conectarea la sistemul centralizat de termoficare.

„Noi avem cazan, de fapt, și nu depindem de încălzirea centrală. Apartamentul este foarte cald, e înăuntru, etajul trei și noi nu depindem foarte mult de căldură. Putem răbda și fără căldură.”

„Noi ne încălzim bine, avem un condiționer care suflă ușor, călduț când vrem. Noi avem încălzire autonomă și când o să vrem, atunci o s-o aprindem.”

„La mine este încălzire autonomă și, în principiu, e normal. S-a pornit și este cald și bine.”

„La noi este autonomă și noi facem fără nicio problemă deja de o săptămână de zile.”

„Nu, încă nu e frig. E devreme. Poate care au copii mici, dar la noi deja nepoțeii îs mărișori și e normal.”

Până astăzi, peste 530 de clădiri din municipiul Chișinău au fost conectate la sistemul centralizat de termoficare. Termoelectrica a demarat procedura de conectare la energia termică pentru încălzire, la solicitare, încă la sfârșitul lunii septembrie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram