Vicedirectorului Spitalului Raional Anenii Noi a ajuns în vizorul Autorității Naționale de Integritate (ANI) după ce a încălcat de mai multe ori regimul juridic al conflictelor de interese. În perioada când deținea interimatul funcției de director acesta a semnat 11 ordine prin care a delegat mai multe atribuții soției și fiicei, inclusiv anumite majorări și adaosuri lunare la salariu, care oscilau între 2250 lei și 5860 lei.

La începutul anului 2020, Curtea de Conturi a remis o sesizare în atenția ANI în care a atenționat despre neconcordanțele existente la Spitalul Raional Anenii pe aspectul conflictelor de interese. După ce Curtea de Conturi a efectuat în cadrul spitalului o misiune de audit cu privire la realizarea Programului național de combatere a hepatitelor virale B,C și D pentru anii 2017-2021, auditorii au depistat situația unui posibil conflict de interese real între vicedirectorul spitalului și farmacistul diriginte din cadrul spitalului.

Astfel, ANI a inițiat un control pe numele vicedirectorului în cadrul căruia s-a stabilit că farmacistul diriginte este fiica acestuia. Totodată, începând cu anul 2017, în lipsa directorului, vicedirectorul exercita și atribuțiile acestuia. Astfel, a emis o serie de acte administrative avantajoase, atât în favoarea fiicei sale, cât și a soției care, la fel, este angajată în cadrul spitalului.

Conform materialelor din dosar, inspectorul de integritate a constatat că cele 11 situații de conflict de interese real în care s-a aflat cu soția și fiica sa, semnând astfel în privința lor acte administrative litigioase, nu au fost înregistrate la ANI și nici în cadrul instituției medicale, deși legea prevede acest fapt.

Dacă actul emis va rămâne definitiv, ANI va solicita Spitalului Raional Anenii Noi să inițieze procedura de încetare a raporturilor de muncă cu vicedirectorul.

Totodată, pe numele vicedirectorului a fost pornită și o cauză contravențională.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!