/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Belarusul își închide granițele cu UE și Ucraina. Ce motiv invocă autoritățile

30 octombrie 2020, ora 09:37

Autorităţile belaruse au anunţat închiderea temporară a frontierelor terestre cu Lituania, Letonia, Ucraina şi Polonia, invocând lupta împotriva propagării SARS-CoV-2.

Din cauza situaţiei epidemiologice în ţările vecine, Belarus restricţionează temporar intrarea pe teritoriul său prin posturile de control terestre din Lituania, Letonia, Polonia şi Ucraina”, a indicat Comitetul naţional pentru protecţia frontierelor într-un comunicat, citat de Agerpres.

Personalul diplomatic şi camioanele de transport internaţional de mărfuri nu vor fi afectate de aceste restricţii, a precizat aceeaşi sursă.

La rândul său, aeroportul din Minsk va continua să primească zboruri internaţionale fără nicio restricţie.

La rândul său, Ministerul de Externe polonez a afirmat că aceste restricţii nu sunt aplicate decât cetăţenilor străini, cetăţenii belaruşi putând în continuare să intre în ţara lor prin respectivele posturi de frontieră terestre.

Belarus nu a permis joi vehiculelor cu pasageri venind din Lituania să intre pe teritoriul său, motivându-şi decizia prin situaţia epidemiologică generată de COVID-19, a declarat pentru Reuters purtătoarea de cuvânt a Ministerului lituanian de Interne, Bozena Zaborovska. „Dar camioane vin în continuare, la fel şi maşini din Belarus în Lituania”, a spus ea.

La 17 septembrie, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, confruntat cu săptămâni de proteste în legătură cu alegerile contestate, a declarat că Belarus ar trebui să-şi închidă frontierele cu Polonia şi Lituania, dar nu a pus în aplicare imediat ameninţarea.

Acest anunţ intervine în timp ce Belarus este zdruncinat din luna august până în prezent de o mişcare de contestare fără precedent, declanşată de realegerea controversată a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, considerată frauduloasă de opoziţie şi de Occident.

Zecii de mii de protestatari defilează la fiecare sfârşit de săptămână pe străzile Minskului, în pofida represiunii poliţieneşti şi a arestărilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram