Descoperire incredibilă! Centrul orașului Călărași s-a transformat ieri într-un șantier de cercetare arheologică, după ce în urma unor lucrări de excavare în zona istorică a orașului, au apărut  niște structuri subterane din cărămidă. Directorul Agenţiei Naţionale Arheologice, Vlad Vornic alături de echipa au descoperit două cavouri ce datează  de la începutul secolului 20.

În cadrul unor lucrări  de excavare pentru amenajarea unor trepte în centrul orașului Călărași, a apărut o structură  de cărămidă care a pus pe jar arheologii. La început s-a crezut a fi un cuptor sau o pivniță, dar de fapt, săpăturile efectuate de arheologi în frunte cu directorul Agenției Naționale Arheologice , Vlad Vornic  au arătat că este vorba de două sicrie.

Vlad Vornic susține că toate indiciile descoperirii sugerează că aici ar fi fost înmormântat un preot  din perioada modernă.

VLAD VORNIC, DIRECTORUL AGENȚIEI NAȚIONALE ARHEOLOGICE: „În sarcofagul mai mare am găsit resturi de craniu uman și mai multe cuie de fier.  Pânză, țesătură de culoare verzuie care pare a fi chiar argintată, ceea ce ne arată clar că nu a fost înmormântat un om de rând, ci mai curând preot sau față bisericească”.

Construcțiile funerare descoperite ieri sunt importante atât pentru istoria localității Călărași, cât și pentru patrimoniul cultural al țării. Vlad Vornic, consideră că această zonă istorică cu structurile din cărămidă trebuie conservate și nu demolate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!