/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Prezidențiale 2020. Un președinte poate fi ales din primul tur dacă adună aproape 550.000 de voturi

missing
01 noiembrie 2020, ora 07:15

La 1 noiembrie 2020, cetățenii R. Moldova vor participa la alegeri prezidențiale. Pentru ca alegerile să fie validate la ele trebuie să participe peste un milion de alegători.

În cursă prezidențială sunt înregistrați opt concurenți electorali, dintre care șapte concurenți desemnați de formațiuni politice și actualul președinte în exercițiu al R. Moldova, în calitate de candidat independent, dar susținut public de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM).

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se vor închide la 21:00. În acest an, alegerile se vor desfășura diferit, fiind impuse mai multe reguli. Astfel, fiecare alegător trebuie să poarte o mască și să aibă pixul propriu pentru a putea semna. Totodată, astăzi este interzisă agitația electorală.

Pentru a fi declarate valide, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1 095 714 de cetățeni, care reprezintă 1/3 din alegători.

Potrivit Constituției, este declarat învingător din primul tur candidatul care a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri, adică minim 547.857 de voturi. În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în turul doi, cu condiția că numărul acestora e mai mare decât numărul voturilor exprimate împotriva candidatului.

Din numărul total de alegători:

  • 2 798 306 sunt atribuiți satelor și orașelor din republică;
  • 232 631 – cetățeni care au emigrat peste hotare și cetățeni fără domiciliu;
  • 256 203 – cetățenii cu drept de vot din stânga Nistrului.

 2 143 de secții de votare: 139 pentru diasporă și 42 pentru regiunea transnistreană

În total, pentru prezidențiale vor fi deschise 2143 de secții de votare, dintre care – 139 de secții de votare  peste hotare și 42 de secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană.

Din cele 139 de secții de votare deschise peste hotare,  cele mai multe secții vor fi deschise în Italia – 30 de secții, Federația Rusă – 17 secțiiRomânia – 13, SUA – 12, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – 7 , Spania – 5, Turcia – 2 și Ucraina – 2. Lista secțiilor de votare.

Pentru tipărirea buletinelor de vot CEC a cheltuit aproape jumătate de milion de lei. Pentru alegerile de astăzi au fost tipărite 2 934 017 exemplare, dintre care în limba română – 2 168 620 exemplare şi 765 397- în limba rusă. 556 mii de buletinele de vot au fost tipărite pentru secțiile de votare deschise peste hotarele țării. Din numărul total de alegători, 23 562 de persoane vor vota la domiciliu după ce au solicitat urna mobilă.

Pentru alegerile de astăzi au fost tipărite 2 934 017 exemplare, dintre care în limba română – 2 168 620 exemplare şi 765 397- în limba rusă. 556 mii de buletinele de vot au fost tipărite pentru secțiile de votare deschise peste hotarele țării. Din numărul total de alegători, 23 562 de persoane vor vota la domiciliu după ce au solicitat urna mobilă.

Opt candidați înscriși în cursa electorală

Pentru funcția de președinte al R. Moldova în cursa electorală participă opt candidați.

  1. Renato Usatîi (Partidul Nostru, Partidul Politic PN). Detalii aici.
  2. Andrei Năstase (Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Platforma DA). Detalii aici.
  3. Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din R. Moldova, PLDM). Detalii aici.
  4. Igor Dodon (candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova, PSRM). Detalii aici.
  5. Violeta Ivanov (Partidul Politic ȘOR, PP ȘOR). Detalii aici.
  6. Maia Sandu (Partidul Acțiune și Solidaritate, PAS). Detalii aici.
  7. Octavian Țîcu (Partidul Unității Naționale, PUN). Detalii aici.
  8. Dorin Chiartoacă (Mișcarea Politică UNIREA, MPU). Detalii aici.

Alegerile prezidențiale vor fi organizate pe 1 noiembrie, 2020.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram