Republica Moldova își alege astăzi președintele. Moldovenii sunt așteptat la secțiile de votare din țară, dar și din străinătate, care s-au deschis la ora 07:00 și se vor închide la ora 21:00. În acest an, alegerile se vor desfășura diferit, fiind impuse mai multe reguli. Astfel, fiecare alegător trebuie să poarte o mască și să aibă pixul propriu pentru a putea semna. Totodată, astăzi este interzisă agitația electorală. 

Redacția tv8.md va urmări tot ce se petrece în țară, dar și în afara țării, și va prezenta știri de ultima oră. Pe site-ul nostru veți putea urmări actualizările rezultatelor și cele mai tari declarații.

Astfel, în țară sunt deschise 2143 de secții de votare. Pentru moldovenii din Diasporă au fost deschise 139 de secții de votare, în toate colțurile lumii.

Pentru alegerile de astăzi au fost tipărite 2 934 017 exemplare, dintre care în limba română – 2 168 620 exemplare şi 765 397- în limba rusă. 556 mii de buletinele de vot au fost tipărite pentru secțiile de votare deschise peste hotarele țării.

Din numărul total de alegători, 23 562 de persoane vor vota la domiciliu după ce au solicitat urna mobilă.

Precizăm că scrutinul din acest an va fi monitorizat de 1 887 observatori naţionali și 310 observatori internaţionali. În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 77 observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a misiunilor diplomatice și 154 de observatori înaintați de către concurenții electorali.

La fotoliul de președinte aspiră opt candidați, care sunt înscriși în buletinele de vot în următoarea ordine:

USATÎI RENATO, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”
NĂSTASE ANDREI, desemnat de Partidul Politic ”Platforma Demnitate și Adevăr”
DELIU TUDOR, desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova
DODON IGOR, desemnat de adunarea cetățenilor
IVANOV VIOLETA, desemnată de Partidul Politic „Șor”
SANDU MAIA, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”
ȚÎCU OCTAVIAN, desemnat de Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”
CHIRTOACĂ DORIN, desemnat de Blocul electoral UNIREA.

Secțiile de votare se vor închide la ora 21:00.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!