/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense cu bani a alegătorilor. Încălcările semnalate de Promo-LEX

missing
01 noiembrie 2020, ora 22:59

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 constatat mai multe încălcări în desfășurarea alegerilor prezidențiale. Printre acestea se numără încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare, nerespectarea condițiilor epidemiologice sau chiar zvonuri și tentative de a mitui alegătorii. Lista încălcărilor depistate în secțiile de vot din țară:

Întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale privind deschiderea secției de votare sau a procedurilor de numărare a buletinelor de vot – 6 cazuri.

Intimidarea observatorilor sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare– 2 cazuri.

Votarea problematică cu urna mobilă – 2 cazuri.

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 4 cazuri

Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 2 cazuri.

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 3 cazuri.

  • Regiunea transnistreană, Florești, Sănătăuca. În jurul orei 18, pe traseul dinspre vamă spre SV au fost plasate 3 bucăți de lemn cu cuie bătute în ele pentru a tergiversa traficul din regiunea transnistreană. Observatorii care se deplasau cu automobilul personal, și-au spart roata în aceste bariere.
  • SV 37/6, regiunea transnistreană, Anenii Noi, Gura Bîcului. Au fost observate 2 mașini (ROQ 472, B 870 AH) care transportau organizat alegătorii.
  • SV 1/161, Chișinău, Ciocana. O mașină roșie transporta alegători în etate. Aceasta circula în perimetrul a două SV. În portbagaj șoferul avea saci cu cartofi.

Acte de violență sau intimidări ale alegătorilor, sau altor persoane – 1 caz.

  • SV 37/24, regiunea transnistreană, Dubăsari, Cocieri. Un observator desemnat de un candidat, în momentul în care documenta evenimentele petrecute în afara SV (fotografia automobilele care transportau alegători)), a fost agresat verbal de către președintele Raionului Dubăsari – Grigore Filipov, în opinia căruia acesta nu are dreptul să facă fotografii, solicitând chiar și intervenția forțelor de ordine.

Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 2 cazuri.

  • SV 18/7, Florești, Ghindești.  În raza de 100 de metri de la SV sunt amplasate afișe electorale ale tuturor concurenților electorali.
  • SV 27/27, Rîșcani, Malinovscoe. În raza de 100 de metri de la SV sunt amplasate afișe electorale ale unui concurent.

Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta  secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 2 cazuri.

  • SV 12/2 Criuleni, Criuleni Centru. În SV președintele BESV a făcut agitație electorală pentru un candidat. Acesta și-a amplasat geanta și punga personală cu inscripția candidatului în vederea tuturor.
  • SV 1/362, Italia, Pesaro Urbino.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 3 cazuri.

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 3 cazuri.

  • acestei SV.

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – 11 cazuri.

Încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – 1 caz.

Nerespectarea măsurilor de protecție și prevenire COVID -19 – 5 cazuri.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 1 caz.

  • SV 6/4 Briceni, Lipcani. La 19:40 membrii BESV au scos sigiliile aplicate la urna mobilă. La 19:45 SV a fost sunat de o familie care au solicitat, conform procedurii, urna mobilă în vederea exercitării dreptului la vot. Fără a sustrage buletinele de vot din urma mobilă, la 19:45 membrii BESV au mers la domiciliul vizat unde au votat 5 alegători. Membrii BESV au revenit la 20:25.

Deconectări energie electrică – 3 cazuri.

  • SV 1/269, Chișinău, Vatra. În intervalul de timp 12:30-14:10, a fost deconectată energia electrică. Procesul de votare nu a fost întrerupt pentru că calculatoarele aveau bloc de energie.
  • SV 9/23, Călărași, Horodiște. La orele 9:30, s-a deconectat lumina pe un timp de 5 minute, după care a fost reconectată.
  • SV 22/002 Leova, Leova. La orele 17:10 s-a stins lumina în incinta SV timp de 40 minute. Președintele BESV a încercat să soluționeze problema sunând la Union Fenosa și utilizând lanterne. Procesul de votare nu a fost întrerupt.

Aspecte problematice în procesul de numărare a voturilor – 8 cazuri.

  • SV 01/056, Chișinău, Botanica. În timpul procesului de numărare a voturilor au fost identificate aproximativ 6 buletine de vot în care ștampila votat a fost pusă incorect. Președintele BESV a făcut poze acestor buletine.
  • SV 31/02 Șoldănești, Șoldănești. Buletinele de vot nefolosite sunt anulate concomitent cu numărarea voturile exprimate
  • SV 01/218, Chișinău, Râșcani. Camera video este poziționată spre urnele de vot, însă nu cuprinde întregul proces de numărarea a voturilor. Membrii BESV nu au întreprins careva măsuri.
  • SV 15/13, Dubăsari, Coșnița. La numărarea buletinelor de vot nu s-a ținut cont de prevederile cadrului legal. Astfel, buletinele de vot au fost împărțite câte 40 la fiecare membru și, respectiv, atribuite pe candidați și numărate.
  • SV 01/203, Chișinău, Râșcani. La desigilare a urnelor, camera video nu a fost îndreptată spre urna de vot.
  • SV 22/33, Leova, Sarata Razesti. Procedura de numărare a votului a fost foarte încurcată. Membrii BESV, au numărat buletinele în mod netransparent, fără a prezenta buletinele de vot în favoarea cărui candidați electorali, anunțîndu-se numai numărul de voturi acumulate de aceștia.
  • SV 01/216, Chișinău, Râșcani. O persoană neautorizată (paznicul liceului) se afla în incinta SV și a ajutat la numărarea voturilor.
  • SV 01/100, Chișinău, Buiucani. O persoană neautorizată (șofer) se afla în incinta SV la numărarea voturilor.

Altele – 14 cazuri

  • SV 9/35 Călărași, Sadova. La 20:40 urna mobilă a revenit în SV fără însă a reuși să voteze alegătorii care au solicitat urna mobilă. Președintele BESV a solicitat CEC prelungirea procesului de vot cu o oră în vederea exercitării dreptului la vot și de către alegătorii rămași. CEC a permis prelungirea procesului de vot.
  • SV 1/2, Chișinău, Botanica. Din cauza inaccesibilității SV, doi alegători cu deficiențe locomotorii au depus eforturi considerabile pentru a ajunge în SV.
  • SV 01/108, Chișinău, Buiucani. Doi alegători (studenți) și-au exprimat dreptul de vot în lipsa vizei de reședință în Chișinău și în lipsa certificatului pentru drept de vot.
  • SV 01/203, Chișinău, Rîșcani. SIAS Alegeri a indicat că alegătorul deține un buletin de identitate expirat. La indicația Președintelui BESV, alegătorului i s-a permis să voteze.
  • SV 01/115, Chișinău, Centru. Un alegător a observat că în lista electorală în drept cu numele său deja exista o semnătură. Alegătorul este foarte indignat, agitat și agresiv, declarând că i-a fost încălcat dreptul său. Poliția a fost chemată.
  • SV 1/379, Italia, Mestre. Un buletin de vot cu ștampila ”votat” aplicată, găsit în cabina de vot, a fost anulat.
  • SV 1/383, Italia, Bergamo. Un alegător s-a căsătorit, dar s-a prezentat la vot cu actul de identitate de până la căsătorie și până la schimbarea numelui. Membrii BESV au decis să permită votarea în baza buletinului neschimbat.
  • SV 6/21, Briceni, Criva. Membrii BESV păstrau ștampilele ”votat” pe mesele lor. Alegătorii erau nevoiți să le ia la momentul înmânării buletinului de vot, după care le restituiau înapoi pe masa membrilor.
  • SV 12/13, Criuleni, Cruglic. Un alegător a uitat buletinul de vot în cabina de vot și a părăsit SV fără a vota. Ulterior, un alt alegător a intrat în cabina de vot, a observat buletinul vot  și a anunțat despre asta membrii BESV. Aceștia la rândul său, au întocmit proces verbal și au introdus buletinul în urna de vot.
  • Mun. Chișinău. Observatorul Promo-LEX un observator a fost apelat de către reprezentatul unui concurent cu îndemnul de  a merge la vot.
  • SV 1/278, Chișinău, Bubuieci. Un alegător s-a prezentat la SV fără fișa de însoțire. Acesta a fost înregistrat de către operatori în SIAS ”Alegeri”, însă membrii BESV nu i-au permis să voteze.
  • SV 37/1, regiunea transnistreană, Chișinău. Un alegător din regiunea transnistreană a încercat să voteze inițial la SV 1/225, unde a și fost înregistrat în SIAS ”Alegeri”, dar membrii BESV au refuzat să-i elibereze un buletin de vot. În rezultat, după clarificările dintre membrii BESV 37/1 și 1/225, alegătorul a votat.
  • SV 36/35 UTA Găgăuzia, Beschioz. La ora 18.08 în SIAS Alegeri au fot înregistrate 1028 de persoane care au votat iar în liste numărul este de 1015. Membrii BESV verifică situația.
  • SV 26/24 Rezina, Meșeni. La orele 19:37 a venit un alegător, a cărui cod personal și anul nașterii erau greșite. Președintele a luat măsuri și a corectat baza de date.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram