Rezultatele alegerilor din turul doi depind de câțiva factori importanți, precum votul din diasporă și, mai ales, cel din Federația Rusă. Importante ar putea fi, însă, și înțelegerile politice pe care le vor avea Maia Sandu și Igor Dodon cu candidații care nu au acces în turul doi. Cel puțin, așa consideră analiștii politici Ion Tăbârță și Corneliu Ciurea. Cum văd aceștia tabloul rezultatelor de ieri și ce prognoze au pentru scrutinul care va avea loc peste două săptămâni, vedeți în cele ce urmează.

ION TĂBÂRȚĂ, ANALIST POLITIC: „Rezultatul a venit cu anumite răsturnări ale situației și anume că Igor Dodon nici pe departe nu mai este favoritul cursei prezidențiale, precum se dorea a fi prezentată realitatea”.

Votul din diaspora din Occident a dat peste cap calculele comentatorilor și ale politicienilor, spune la rândul său analistul Corneliu Ciurea.

CORNELIU CIUREA, ANALIST POLITIC: „În același timp, trebuie să remarcăm că așteptările cu privire la fraude masive nu s-au confirmat, ceea ce este un element îmbucurător”.

Între timp, rezultatul celui de-al doilea tur, afirmă analistul Ion Tăbârță, depinde de câțiva factori. În primul rând, de modul în care Maia Sandu va reuși să-și mobilizeze în continuare electoratul.

ION TĂBÂRȚĂ, ANALIST POLITIC: „Am văzut că s-a reușit o mobilizare foarte bună în diasporă, dar totodată rămâne loc de mai bine pentru prezența internă la urnele de vot. Rata sintetismului este mai mult pe cea a alegătorilor de dreapta și mai puțin pe cea a electoratului de stânga”.

Iar Igor Dodon va miza, în continuare, pe resursele administrative, dar și pe voturile Violetei Ivanov, candidata ȘOR în primul tur, afirmă analistul. Mai mult, acesta este de părere că, în turul doi, candidatul independent susținut de socialist va face uz, la maximum, de schemele pe care nu le-a utilizat sau doar le-a testat la scrutinul de ieri.

ION TĂBÂRȚĂ, ANALIST POLITIC: „A fost vreo 14 mii din regiunea transnistreană. Însă am văzut că la alegerile parlamentare au fost vreo 40 și ceva de mii. Cred că se va insista pe acest aspect. O altă schemă era pregătită și, practic, deloc nu a fost aplicată este cea a votanților din Federația Rusă. Eu cred că în turul doi vor fi mai mulți votanți. Se vor implica structurile din acea țară.”

Iar analistul Corneliu Ciurea spune că prognozele nu sunt clare la această etapă, iar victoria unuia din cei doi candidați depinde de mobilizarea electoratului, care a fost lăsat în umbră în primul tur, dar și de capacitatea de a negocia cu candidații care au ieșit din cursă.

CORNELIU CIUREA, ANALIST POLITIC: „Pe hârtie ar fi avantajat Igor Dodon, pentru că ar avea un bazin electoral mai mare pe care al putea să-l mobilizeze, pornind de la ideea că există un număr mai mare de alegători de stânga, care în turul doi ar putea să-l susțină pe domnul Dodon”.

Maia Sandu, este candidata care a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, ea fiind votată de 36,16% din totalul voturilor valabil exprimate. Pe locul doi se clasează candidatul independent susținut de socialiști, Igor Dodon, cu 32,61%, iar pe locul trei se poziționează candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi – cu 16,90%. Astfel, în turul doi lupta se va da între Maia Sandu și Igor Dodon.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!